Albert schaakmat door DNA test of kan de koning nog ontsnappen?
Menu

Het is overal in het nieuws: het Hof van Beroep in Brussel heeft beslist dat Koning Albert II binnen 3 maanden dan toch een DNA-staal moet afleveren. Dit op verzoek van Delphine Boël, die al jaren probeert te bewijzen dat Albert haar biologische vader is.  Hiermee lijkt binnenkort een einde te komen aan de saga die de vaderschapsbetwisting de afgelopen jaren is geworden.

Of niet? Want de advocaat van de koning heeft al laten weten dat het helemaal niet zo zeker is dat Albert de DNA-test werkelijk zal ondergaan.

Maar kan dat wel zomaar?

Kan je een opgelegde DNA-test weigeren in een vaderschapsbetwisting?

In principe wel. Een persoon kan niet verplicht worden om een deskundigenonderzoek op zijn persoon, zoals een DNA-onderzoek, te ondergaan.

Maar in deze zaak kan de Rechter dit dan wel beschouwen als een feitelijk vermoeden dat Albert wel degelijk de vader is. Natuurlijk is enkel weigeren om DNA af te staan niet genoeg om die conclusie te trekken. Maar aan de hand van de andere elementen die in deze zaak meespelen (bv. de buitenechtelijke affaire die Boël’s moeder met de koning had) is er wel een realistisch vermoeden dat de koning de vader is van de papier maché kunstenares.

Kan Albert hier nog tegen in beroep gaan?

Neen. Aangezien Delphine Boël tegen de vorige beslissing van de rechtbank in beroep ging (klik hier om onze blogpost daarover te lezen), is dit een uitspraak in de beroepsprocedure. Daarin kan je niet nog eens in beroep gaan.  Wat de koning wel kan doen is naar Cassatie stappen,  hiervoor heeft hij 3 maanden de tijd.

Kan Cassatie de koning dan helpen?

Dat is niet zo zeker. Een cassatieberoep is enkel mogelijk als er fouten zouden zijn begaan in de procedure of als er wetten geschonden zouden zijn. Dit heeft dus niets te zien met de inhoud van de zaak. Toch heeft het leger aan advocaten van Albert II reeds laten weten dat ze dit overwegen.

Wij vermoeden dat ze zich in dat geval zullen baseren op het bezit van staat. Dit principe staat vandaag de dag nog steeds in onze wet, hoewel het Grondwettelijk Hof reeds eerder heeft beslist dat dit principe niet doorslaggevend mag zijn.

Schaakmat? Of nog niet?

Wordt vervolgd..

Vragen?

Hier vind je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen met de procedure van vaststelling vaderschap of vaderschapsbetwisting?

Ook voor andere vragen over dit thema kan je steeds terecht bij ons team Familierecht.

 

Delen op