Menu

Nu de Rode Duivels het onderspit delfden tegen Les Bleus en het WK stilaan op zijn einde loopt, hebben we gelukkig iets nieuws om naar uit te kijken. Want vandaag beginnen de Gentse Feesten!
10 dagen plezier gegarandeerd, maar ook steeds een enorme massa volk. En dus is veiligheid prioriteit nummer 1.

Dit jaar gaan de veiligheidsvoorzieningen een stap verder: 5 agenten zullen tijdens de Feesten met bodycams rondlopen.

Dat wil zeggen dat de agenten een mobiele camera op hun lichaam bevestigd hebben, die kan filmen tijdens een interventie.
Maar ook als omstaander kan je zo ongevraagd op de camerabeelden terechtkomen en dat veroorzaakt heel wat controverse.

Want hoe zit dat dan met onze privacy? Gefilmd worden zonder toestemming, is dat wel wettelijk?

Ons team GDPR zocht het uit!

Safety first (?)

De belangrijkste reden om bodycams in te zetten is het ontradend effect van camera’s. Uit ervaring blijkt dat omstanders en herrieschoppers rustiger blijven als ze weten dat ze gefilmd worden. Dat zorgt voor minder confrontaties en dus ook minder kans op eventuele gewonden.

Daarnaast heb je met camerabeelden natuurlijk ook staalhard bewijsmateriaal als er later discussie is over de feiten. Ook zijn beelden een waardevol hulpmiddel om mensen te identificeren.

Allemaal positief dus voor onze veiligheid. En toch blijven de bodycams zorgen voor controverse. Want safety first allemaal goed en wel, maar in welke mate gaat dit in tegen het recht op privacy?  Leven we straks onder het alziend oog van Big Brother?

Wat zegt de wet?

Vóór 25 mei 2018 zou het antwoord  simpelweg “neen, dit is niet legaal” zijn. Maar sinds mei is er in Europa heel wat veranderd op gebied van pricacywetgeving. Dat geldt ook voor het gebruik van camera’s door de politie.

De politie mag zich voor cameragebruik nu richten tot de Wet op het Politieambt. In die wet staan er voorwaarden en regels  voor wanneer, hoe en waar er camera’s gebruikt mogen worden door de politie en wat er met de beelden mag gebeuren.

Wat wordt er gezegd over het gebruik van bodycams? Het mag, maar niet zomaar.

Wanneer mag er gefilmd worden?

De agenten zijn verplicht om de bodycam op een zichtbare plaats te dragen (bv. de borstkas).

Tijdens een interventie moet de agent in de mate van het mogelijke duidelijk maken dat de camera filmt.
Opgelet, dat wil niet zeggen dat ze aan jou of eender wie toestemming moeten vragen om je te filmen op dat moment.  

Filmen mag alleen als dat nodig is voor de algemene veiligheid.  Je moet dus niet bang zijn voor een ongevraagde cameo wanneer je een agent ziet met een bodycam. Zolang er geen interventie nodig is, zal de camera niet filmen. Of dat zou toch niet mogen.

Wat met de beelden?

De toegangsrechten tot de opnames worden over het algemeen beveiligd en beperkt.
Als iemand toch toegang wil tot de beelden kan dat enkel tot 1 maand na de opnames. De toegang moet ook noodzakelijk zijn voor de uitvoering van een opdracht én grondig gemotiveerd worden.

De opnames worden maximaal 12 maanden bewaard, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald. Eventueel kunnen de beelden hierna wel geanonimiseerd worden om te dienen als lesmateriaal voor de politieopleiding(en).

Niet zomaar

De politie is verplicht om alle camera’s die ze gebruiken, dus ook bodycams, digitaal te registeren.
De federale politie heeft een overzicht van alle locaties waar er zich in ons land politiecamera’s bevinden.

Conclusie?

Bodycams zijn geen inbreuk op de privacywetgeving op voorwaarde dat ze enkel in bepaalde omstandigheden worden gebruikt.
Wie goed uit de bol wil gaan op de Gentse Feesten hoeft zich dus geen zorgen te maken. Tenminste zolang je het plezierig houdt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Dan helpen wij je graag verder! Neem gerust contact met ons op.

Wij wensen iedereen onvergetelijke (en veilige) Gentse Feesten!