Menu

Waarom is dit bijzonder?

  • Voor het eerst in het elfjarig bestaan van deze ranking (en award) is een Belgisch advocatenkantoor (DGDM) er in geslaagd om geshortlist te worden als een van de kandidaat winnaars.
  • We werden geshortlist uit zo maar eventjes 1006 kandidaten uit heel Europa.
  • Er gebeurde een strenge selectie door een Londens auditbureau.
  • #LegalTech is een groeiende sector waar veel in beweegt en we mogen er als Belgen fier op zijn dat ons landje hier het voortouw neemt.

“Start small, think big” (Steve Jobs)

Doorgaans zijn het de grote Amerikaanse en Londense advocatenkantoren die er in slagen om in deze ranking opgenomen te worden (en een award te winnen).

Dat De Groote – De Man (DGDM), een middelgroot advocatenkantoor uit Gent, hierin slaagt is dan ook bijzonder.

Dit is de kers op de taart voor ons kantoor, dat de laatste jaren volop inzet op vernieuwing en innovatie in het juridische beroep. Recent werd nog een onderzoek gelanceerd door ons, om het nut en zin van chatbots in legal tech te analyseren.

Online platform

Wij werden geselecteerd met de dienst www.unpaid.be “a smart platform for debt collection”.

Unpaid speelt in op een wetswijziging en laat bedrijven toe om de betaling van onbetaalde facturen juridisch af te dwingen, zonder tussenkomst van een rechtbank. De cliënten van Unpaid.be moeten dus niet meer naar de rechtbank, maar krijgen wel een afdwingbaar vonnis.

Alles gebeurt 100% online. Je vult 1 keer je dossier in op de website en daarna verloopt alles automatisch. Dat is behoorlijk vernieuwend voor een advocatenkantoor!

Door dit vernieuwende businessmodel is de dienst bovendien bijna gratis. Je hoeft geen commissie te betalen (zoals bij een incassobureau) of advocatenkosten te betalen (want die moeten niet meer naar de rechtbank).

The bigger picture

Na tal van andere industrieën is de juridische wereld klaar voor een digitale omwenteling (#legaltech). Het betalen van een (duur) uurloon voor taken die ook door een computer kunnen uitgevoerd worden, is niet meer van deze tijd. Door het proces te automatiseren, kan Unpaid.be een veel groter volume aan, waardoor de kostprijs sterk daalt.

Maar het gaat niet enkel over het digitale.

Met dit platform spelen wij in op de wens van de cliënt om het recht transparanter en praktischer te maken. In een paar muisklikken is een dossier afgewerkt, zonder tijdverslindende consultaties bij een advocaat of overdadig papierwerk. We werken nu ook aan een rechtstreekse integratie in boekhoudpakketten, waardoor het proces NOG makkelijker zal worden.

Het moderniseren en klantgerichter maken van de advocatuur is trouwens ook een wens van minister Koen Geens. Het is mede dankzij de wetswijzigingen die hij doorvoerde, dat een platform als Unpaid.be mogelijk is.

Award uitreiking

De prijsuitreiking en bekendmaking van deze prestigieuze prijs gaat door op 4 oktober 2017 in het National History Museum in Londen.