Menu

Na de onwaarschijnlijk spannende wedstrijd, stoten onze Rode Duivels door naar de halve finale van het WK!
De rode voetbalkoorts hangt in het hele land en het geloof groeit dat België deze keer toch wel eens het WK zou kunnen winnen.

En met dat geloof stijgen ook het aantal weddenschappen op online websites…

De voetbalgekte zorgt voor een enorme piek op goksites. Ook los van het WK, liegen de cijfers er niet om.
Op drie jaar tijd is het aantal inzetten op online goksites verdubbeld, meldt de Kansspelcommissie.

Gokken is dus big business in ons land.

Maar het is ook risky business.

Want is dat allemaal wel volledig legaal? En wat zijn de risico’s die je als speler loopt?

Wat zegt de wet?

De wetgeving is simpel:  alle kansspelen zijn in principe illegaal en verboden. Behalve degenen die een vergunning hebben.

In België staat de Kansspelcommissie in voor de regulering van gokgelegenheden en -spelen. Zij leggen, onder andere, de online goksites richtlijnen op om de speler zoveel mogelijk te beschermen voor bedrog of voor zichzelf.

Wat zijn de gevolgen van gokken op een illegale website?

Je verliest er veel geld mee. Als speler heb je geen enkele bescherming als je gokt op een illegale site. De kans is dan ook groot dat je wordt opgelicht en je geld onherroepelijk kwijt bent (ook als je goed gegokt hebt).

Daarbij loop je ook risico op een boete!
Op illegaal gokken staan er boetes van € 26 tot € 25.000, een bedrag dat je nog eens mag vermenigvuldigen met 8 (wet van de opdeciemen).

Safety first

Je weet niet altijd dat je op een illegale website zit. Wie op een website wil gokken, moet dus eerst goed controleren op een vergunning. Maar hoe weet je of je op een website zit die een vergunning heeft?

Bij een legale website kan je dit terugvinden op de site. Vaak wordt verwezen naar een erkenning van de Kansspelcommissie.
Vergunde websites beschikken normaal gezien ook over een Belgische domeinnaam (en eindigen dus op .be)

De zwarte lijst

Twijfel je toch nog? Als je niet zeker bent, raden we je aan om even de lijst van verboden websites te checken van de Kansspelcommissie.

Mag iedereen gokken?

Nee.
Zelfs op een legale website mag niet iedereen zomaar gokken.

Om te beginnen is er een absoluut gokverbod, vergund of niet, voor iedereen onder de 18 jaar.

kinderen die gokken

Om die reden is elke website verplicht om eerst een leeftijdscontrole te doen als iemand een gok wil plaatsen. Helaas zijn die controles heel gemakkelijk te omzeilen en geraken nog steeds heel veel kinderen en tieners gemakkelijk op deze websites.

Wees als ouder daarom extra alert tijdens deze voetbalgekte en praat erover met je kind.

Kinderen zijn heel vatbaar voor dit soort ‘spelletjes’ en hoe langer hoe meer jongeren wagen al lang voor hun 18e hun eerste gok online. Minister van Justitie lanceerde onlangs nog een campagne ter preventie van gokgedrag tijdens het WK bij kwetsbare groepen, waaronder kinderen.

Bescherm jezelf (of een ander)

Ook (ex-)gokverslaafden hebben het heel moeilijk om tijdens het WK aan de gokverleiding te weerstaan.

Sinds 2004 bestaat er in België het EPIS (Excluded Persons Information System) systeem, dat is een elektronisch systeem dat alle mensen bijhoudt die uitgesloten zijn om deel te nemen aan kansspelen. Wil je jezelf of een ander (vb. je partner) beschermen? Dan kan je een aanvraag tot uitsluiting indienen bij de Kansspelcommissie. Dankzij het EPIS systeem, raak je dan niet meer op de legale gokwebsites.

Ben je bang dat je sporadisch gokken tot een probleem kan leiden?

Op de site van Gokhulp vind je hiervoor alvast enkele tips.

Ook op de website van de campagne #fanvanverliezen vind je veel tips, adviezen en getuigenissen over online gokken en de gevolgen ervan.

De politie wedt niet mee

Ook je beroep speelt een rol. Zo mogen bijvoorbeeld gerechtsdeurwaarders, notarissen, leden van de politie,… niet deelnemen aan weddenschappen of gokspelen.

Ons advies?

Gokken is nooit zonder risico.

Geloof je rotsvast in het kunnen van Lukaku en Hazard (wij ook!) en wil je toch een gokkans wagen? Denk dan goed na voor je geld overschrijft naar een kansspelwebsite.

Wij supporteren alvast voor een verpletterende overwinning!