Menu

Het festivalseizoen in België is in volle gang. Na klassiekers als Rock Werchter en Dour, begint vrijdag het eerste weekend van Tomorrowland. Veel mensen zijn nog in allerijl op zoek naar een ticket om deel te kunnen uitmaken van de Madness in Boom.
En daar maken oplichters maar al te graag gebruik van…

Gelukkig bestaat er sinds 2013 een wet om de illegale doorverkoop van toegangstickets tegen te gaan. Daarin worden regels bepaald voor wat er wel en niet kan bij online ticketverkoop.

Wil jij een ticket overkopen? Of er zelf een doorverkopen?
Ontdek hier de do’s en don’ts volgens de wet

DON’T: op regelmatige basis doorverkopen

Het is verboden om zelf een ‘handeltje’ op te starten en regelmatig tickets op te kopen en door te verkopen.
Occasioneel een ticket doorverkopen, bijvoorbeeld omdat je er één extra hebt of omdat je niet kan gaan, mag wel.

DON’T: een hogere prijs vragen dan het oorspronkelijke ticket.

Het is niet de bedoeling dat je winst maakt op je verkoop. Wie een ticket doorverkoopt, mag NOOIT een hogere prijs vragen dan die van het oorspronkelijke ticket. Wat jij er zelf voor betaald hebt, is het maximum dat je ervoor mag vragen.

Dat wil ook zeggen dat je geen gratis tickets, bijvoorbeeld gewonnen met een wedstrijd of gekregen via sponsoring, mag verkopen!

DO: koop via de officiële website

Zoek altijd eerst op welke website de officiële verkoper is van de tickets voor het festival, concert of evenement waar je naartoe wil. Als je daar koopt, mag je zeker zijn dat alles correct verloopt.

Wil je toch via een doorverkoop website gaan, besef dan goed dat dit vaak buitenlandse websites zijn die zich dus niet aan de Belgische wetgeving houden. Je bent hier dan ook niet zeker dat je wel de correcte prijs betaalt.

Wil je weten wat de veilige websites zijn, neem dan een kijkje op ilovemyticket.be.

Wat zijn de risico’s?

Als de officiële website of de organisator merkt dat er een illegale doorverkoop is gebeurd, kunnen zij je ticket blacklisten. Dat wil zeggen dat jouw ticket plots ongeldig is en je geen toegang meer krijgt. Daar gaat je festival én je geld …

Wat kan je doen tegen illegale doorverkopers?

Als je merkt dat je een te hoge prijs hebt betaald, kan je een klacht indienen op de website van Meldpunt België.  Zo kan je het bedrag terugkrijgen dat je teveel betaalde.

Wat zijn de straffen voor illegale doorverkoop?

Wie zich niet aan de regels houdt bij het doorverkopen van een ticket, kan hiervoor een boete krijgen tussen € 26 en €10.000.

Meer informatie nodig?

Ben je toch slachtoffer geworden van oplichterij?  Of wens je meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Wij wensen iedereen een schitterende festivalzomer!