Menu

Wat gebeurt er met je vennootschap bij echtscheiding of overlijden?

Stel dat je huwelijk zal worden ontbonden (door echtscheiding of overlijden), wat wil je dan dat er met de waarde van de vennootschap gebeurt? Als het duidelijk de bedoeling is dat de vennootschap maar ook de waarde die deze heeft volledig eigen blijft, dan is het aangewezen dat er toch een huwelijkscontract wordt opgemaakt waarbij je het stelsel van scheiding van goederen kiest.

Het wettelijk stelsel en de impact op je vermogen

Zonder huwelijkscontract huw je namelijk onder het wettelijke stelsel, waarbij er een gemeenschappelijk vermogen ontstaat. Alles wat een echtpaar verwerft tijdens het huwelijk, belandt automatisch in dit gemeenschappelijk vermogen. Dit is ook het geval voor inkomsten, dividenden, huuropbrengsten van eigen onroerende goederen,…

Misvattingen over wat “eigen” blijft

Vaak bestaat er de misvatting dat omdat de vennootschap reeds eigen was van voor het huwelijk, alles eigen blijft, wat dus inhoudt dat de vennootschap toebehoort aan één van de echtgenoten en buiten het gemeenschappelijk vermogen valt. Op zich klopt dit wel juridisch gezien. De vennootschap zal sowieso eigen blijven. Toch kunnen bepaalde inkomsten of vermogenswinsten die uit dat eigen goed voortvloeien, zoals dividenden of meerwaarden, alsnog in het gemeenschappelijk vermogen terechtkomen. Alleen heeft het gemeenschappelijke vermogen recht op bv. de dividenden die uitgekeerd worden uit deze vennootschap. En meer nog, bij een echtscheiding kan de ex-echtgenoot vragen dat het gemeenschappelijk vermogen een vergoeding krijgt voor de meerwaarde die de vennootschap heeft gecreëerd tijdens de duurtijd van het huwelijk.

Wat veranderde er in 2017?

Door de wijziging van het huwelijksvermogensrecht in 2017, heeft men hier wettelijk een mouw aangepast. De wetgever vond het niet fair dat bij een huwelijk onder het wettelijk stelsel, de huwelijkssolidariteit werd beknot door het hebben van een eigen vennootschap.

Ingevolge art. 2.3.44 B.W. is de echtgenoot die zijn / haar beroep uitoefent binnen een eigen vennootschap een vergoeding verschuldigd aan het gemeenschappelijk vermogen voor de netto-beroepsinkomsten die het gemeenschappelijk vermogen niet heeft ontvangen en redelijkerwijze had kunnen ontvangen indien het beroep niet binnen die vennootschap was uitgeoefend.

De oplossing: scheiding van goederen

Door te huwen met een contract van scheiding van goederen, kan dit worden opgelost. De voordelen op een rij:

  • Je vermijdt dat er een gemeenschappelijk vermogen ontstaat.
  • Je behoudt volledige controle over je eigen vennootschap.
  • Er zijn geen vergoedingen verschuldigd aan een gemeenschappelijk vermogen.
  • Discussies of financiële betwistingen bij echtscheiding of overlijden worden vermeden.
  • Je versterkt de bescherming van je privévermogen.

Het is aangeraden om tijdig juridisch advies in te winnen om je huwelijksvermogensstelsel af te stemmen op je professionele en persoonlijke situatie.

Klaar om je vermogen te beschermen?

Wens je meer duidelijkheid over hoe jij je vermogen optimaal kunt beschermen?

Neem contact met ons op voor een persoonlijk en discreet adviesgesprek.