Invloed van ontvangen geld uit vereffening verdeling op het persoonlijk onderhoudsgeld na scheiding
Blog
2 september 2024
Stel:
Je bent gescheiden en bij vonnis heeft de rechtbank uitgesproken dat je recht hebt op een onderhoudsgeld na echtscheiding van € 500 per maand, gedurende 10 jaar (= de duur van het huwelijk).
De vereffening verdeling is op dat moment nog niet gebeurd.
Heeft de vereffening verdeling impact op het bedrag dat je van onderhoudsgeld krijgt van jouw ex-partner?
Als de vereffening verdeling van het huwelijksvermogen aanleiding geeft tot een wijziging van de financiële toestand, en deze wijziging ook een aanpassing rechtvaardigt van het onderhoudsgeld, uitgesproken in een vonnis of bepaald in een overeenkomst, kan de rechtbank het bedrag van een persoonlijke onderhoudsbijdrage aanpassen.
Dit is bepaald in artikel 301 § 7 oud Burgerlijk Wetboek.
De resultaten van de vereffening verdeling kunnen bijgevolg een wijzigingsgrond vormen als deze een wijziging van de financiële toestand opleveren én als het onderhoudsgeld is vastgesteld bij vonnis of overeenkomst voor de opmaak van de vereffeningsrekeningen.
Moet de rechtbank dan zonder meer het onderhoudsgeld afschaffen als je gelden uit de vereffening verdeling ontvangt?
Neen.
De rechtbank kan ook oordelen dat er, ondanks de verbetering van de financiële situatie van de onderhoudsgerechtigde ex-partner, toch nog steeds sprake is van behoeftigheid en beslissen om de onderhoudsbijdrage te verminderen of zelfs te behouden.
Het kan immers niet de bedoeling zijn dat de gelden voortkomend uit de vereffening verdeling, bv. door verkoop van de woning, volledig moeten worden aangesproken door de onderhoudsgerechtigde partner, waardoor er nadien opnieuw sprake zou zijn van behoeftigheid.
Ook het feit dat één van de partners de gezinswoning inkoopt en de andere daarvoor een geldbedrag ontvangt, kan niet zonder meer aanleiding geven tot een aanpassing of afschaffing van het onderhoudsgeld.
Het ontvangen van een geldsom naar aanleiding van de vereffening verdeling heft dus niet onmiddellijk de staat van behoefte op.
Wat wordt verstaan onder de staat van behoefte?
De rechtbank dient steeds na te gaan of je zich, na ontvangst van de gelden uit de vereffening verdeling, nog in staat van behoefte bevindt om te bepalen of je nog recht hebt op onderhoudsgeld.
De staat van behoefte wordt ingevuld aan de hand van de normale levensvoorwaarden die de onderhoudsgerechtigde geniet rekening houdend met de opvoeding en sociale status.
De rechtbank houdt rekening met de inkomsten en mogelijkheden van de echtgenoten en met de aanzienlijke terugval van de economische situatie van de uitkeringsgerechtigde. Om die terugval te waarderen, baseert de rechter zich op de duur van het huwelijk, de leeftijd van partijen, hun gedrag tijdens het huwelijk inzake de organisatie van hun noden en het ten laste nemen van de kinderen tijdens het samenleven of daarna.
Ben je tijdens het huwelijk bv. jaarlijks meerdere keren op reis gegaan, zal jouw levensstandaard hoog liggen en wordt hiermee ook rekening gehouden voor de bepaling van de staat van behoefte.
Naast de werkelijke inkomsten kunnen ook de mogelijke inkomsten uit goederen van de onderhoudsplichtige (bijvoorbeeld huuropbrengsten uit onroerende goederen, opbrengsten uit kapitalen) in aanmerking genomen worden ter begroting van de draagkracht.
De rechtbank zal op basis van deze elementen en alle financiële stukken oordelen of je je nog in een staat van behoefte bevindt en nog steeds onderhoudsgerechtigd bent.
Onze Familierecht & Familiaal Vermogensrecht advocaat Steffie Carels schreef eerder een blog uit over de mythe “Bij een echtscheiding moet de man zijn ex-vrouw onderhouden”.
Lees hier meer over de mythe “Bij een echtscheiding moet de man zijn ex-vrouw onderhouden”.
Provisionele/voorlopige onderhoudsbijdrage
Het kan interessant zijn om aan de rechtbank te vragen een provisionele/voorlopige onderhoudsbijdrage uit te spreken, wanneer de echtscheiding al werd uitgesproken, maar de vereffening verdeling nog niet is gebeurd.
Het kan dan aangewezen zijn dat er voorlopig een bepaald bedrag wordt uitgesproken en van zodra de vereffening verdeling gebeurd is, een definitief bedrag aan onderhoudsgeld wordt bepaald.
De rechtbank kan immers geen rekening houden met gelden die je mogelijks nog zal ontvangen uit de vereffening verdeling. Er wordt enkel rekening gehouden met de huidige inkomsten en financiële situatie.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik geen of een verminderde onderhoudsbijdrage moet betalen aan mijn ex-partner als gevolg van de vereffening verdeling?
Indien je degene bent die het onderhoudsgeld na echtscheiding moet betalen en de vereffening verdeling een verbetering heeft meegebracht van de financiële situatie van jouw ex-partner, kan je het dossier opnieuw inleiden voor de bevoegde Familierechtbank op basis van de blijvende saisine (artikel 1253ter/7 Gerechtelijk Wetboek).
In de besluiten blijvende saisine kan dan toepassing worden gevraagd van artikel 301 § 7 oud BW en kan gevraagd worden om de afschaffing/vermindering van de onderhoudsbijdrage die je dient te betalen.
De rechtbank zal in dat geval op basis van alle financiële stukken oordelen of jouw ex-partner zich, ondanks de ontvangst van de gelden uit de vereffening verdeling, nog in een staat van behoefte bevindt of niet.
Naargelang hiervan kan de onderhoudsbijdrage dan afgeschaft/verminderd worden.
Heb je vragen omtrent het onderhoudsgeld na echtscheiding en de gevolgen van de vereffening verdeling hierop.
Onze experts Familierecht en Familiaal Vermogensrecht staan jou graag bij en adviseren je.
Aarzel niet om ons te contacteren.