Menu

Zedenproces met bijzonder zware feiten

De feiten in het zedenproces waren bijzonder ernstig. In het voorjaar van 2018 achtervolgde een man een jonge vrouw met het syndroom van Down op haar terugweg van de winkel. De man glipte mee binnen in de woning waar de jonge vrouw samenwoont met haar ouders en misbruikte haar seksueel. De dader nam vervolgens de vlucht met de iPad en smartphone van het meisje. De politie kon de dader toen niet vatten, maar kreeg wel een DNA staal. Een toevallige DNA match in een andere zaak zorgde in de zomer van 2019 voor een doorbraak.

Uiteindelijk bekende de man de feiten pas nadat de politie hem confronteerde met het bewijsmateriaal.

Het vonnis van de rechter op 17 februari 2020 was allesbehalve mild.  De dader kreeg 5 jaar effectieve gevangenisstraf. Maar daarmee was de uitspraak nog niet volledig. De rechter veroordeelde de man ook tot 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS). 15 jaar is de maximale straflengte die je kan krijgen bij TBS en dus de zwaarste vorm. Het is vooral de combinatie van gevangenisstraf én terbeschikkingstelling die de uitspraak opvallend streng maakt.

Onze advocaat Strafrecht, Kenny Lammens, verdedigde het slachtoffer in deze zaak voor de rechtbank. Hieronder geeft hij meer duiding over uitspraak en waarom die zo zwaar is.

Wat is terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank?

“TBS is, simpel gezegd, een straf die een rechter moet of kan uitspreken, naast een andere straf (in regel een gevangenisstraf). Het houdt in dat de veroordeelde na afloop van de hoofdstraf nog voor een bepaalde periode ter beschikking blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. Die bepaalt of deze persoon in de gevangenis blijft, vrijheid, of vrijheid onder toezicht krijgt. De duur van TBS varieert van minimaal 5 jaar tot maximaal 15 jaar. Terbeschikkingstelling is door de wet voorzien als een extra straf voor misdrijven die zo ernstig zijn dat een bijkomende bescherming van de maatschappij nodig is.”

Waarom zo’n zware veroordeling?

De dader in dit zedenproces kreeg 15 jaar terbeschikkingstelling, dat is de maximale straflengte die mogelijk is. Daarmee oordeelt de rechter duidelijk over de ernst van het misdrijf.

“Deze uitspraak toont aan dat zedenmisdrijven absoluut niet getolereerd worden in onze moderne samenleving.”, legt Kenny Lammens uit. “Verschillende mediagevoelige dossiers (waarbij justitie in een negatief daglicht werd gesteld) hebben zeker en vast bijgedragen tot deze evolutie. “

Lees ook het HLN artikel over de uitspraak.

Strafrechtelijke bijstand

Als je hier nog vragen over hebt of zelf bijstand nodig hebt in een strafrechtelijke zaak, aarzel zeker niet om ons team van experts te contacteren.

Contact

Neem ook een kijkje op:

Zedendelicten