Menu

Steekproeven tonen aan dat 80% van de werkgevers voor de aanwerving van een nieuwe medewerker vraagt om een uittreksel uit het strafregister (zogenaamde “attest van goed gedrag en zeden”). Dat is overigens niet altijd wettelijk, maar jammer genoeg zien we in de praktijk dat wie geen blanco uittreksel kan voorleggen, naast een kan job grijpen.

Iedere veroordeling, ook voor verkeer, blijft in principe voor altijd op het nationaal strafregister opgenomen. Hoe u het ook draait of keert: een veroordeling is een handicap op de arbeidsmarkt.

Daarnaast kan een veroordeling van lange tijd geleden nog tot op vandaag gevolgen hebben. Zo kan iemand die 40 jaar geleden een gevangenisstraf van meer dan één jaar heeft gekregen nooit meer een straf met gewoon uitstel krijgen.

Gelukkig bestaan er procedures die eerherstel mogelijk maken om veroordelingen van het strafregister te doen schrappen, namelijk de uitwissing en het herstel in eer en rechten.

 

Uitwissing en herstel in eer en rechten

De uitwissing is een soort automatische procedure waarbij bepaalde veroordelingen gewist worden van het vrij verkrijgbare uittreksel uit het strafregister. Het toepassingsgebied van deze procedure is echter uitermate beperkt. Alleen uiterst lichte politiestraffen (gekoppeld aan milde overtredingen) kunnen hierdoor geschrapt worden. De wet voorziet dat deze straffen automatisch na drie jaar te rekenen vanaf de uitspraak automatisch uitgewist worden. Opgelet: dit is alleen van toepassing voor uw attest dat u op de gemeente kan ophalen. Het centraal strafregister behoudt zelfs de kleinste veroordeling.

Het herstel in eer en rechten is geen automatische procedure en dient dus aangevraagd te worden. Deze aanvraag is onderhevig aan verschillende voorwaarden, zowel inhoudelijke als formele vormvoorwaarden. Er dient met andere woorden een gemotiveerd verzoek ingediend worden. Het herstel in eer en rechten heeft, in tegenstelling tot de uitwissing, wél tot gevolg dat de veroordeling ook uit uw centraal strafregister wordt verwijderd. Er wordt wel vermeld dat er een eerherstel heeft plaatsgevonden maar niet voor welke veroordelingen.

 

Doel van het eerherstel

Het gevolg van zowel de uitwissing als het herstel in eer en rechten is dat de veroordeling niet meer vermeld wordt op het strafregister. U zal dus opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden kunnen bekomen. Bij eerherstel kan de verwijderde veroordeling niet meer dienen als grond voor een strafverzwaring wegens herhaling (zgn recidive). Dit kan nog wel bij de uitwissing waarbij zoals gezegd de veroordeling blijft bestaan op het centraal strafregister.

Onze advocaten Strafrecht geloven dat een mens veel meer is dan zijn verleden. Zo hielpen wij al tientallen mensen met een eerherstel.

Aarzel dus zeker niet om contact met ons op te nemen voor een gesprek over uw zaak. De Groote – De Man Advocaten is er om u bij te staan, uw vragen te beantwoorden en samen met u te werken aan een doeltreffende verdediging.

Stel ons vandaag nog uw vraag via het formulier.

Wij helpen u snel verder.

Gerelateerde producten

Sorry, no posts found

Relevante inzichten en nieuwsberichten

Sorry, no posts found