Menu

We gebruiken internet dagelijks en dat maakt ons een doelwit voor daders van cybercrime.

Cybercrime is de laatste jaren alom tegenwoordig in de actualiteit, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Cybercriminaliteit is een overkoepeld begrip waarin alle misdrijven, die gepleegd worden met behulp van een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, worden bedoeld. Intussen komt cybercrime in heel veel verschillende vormen voor, denk aan phising, identiteitsdiefstal, hacking, ransomware, valsheid in informatica, informaticafraude etc. Deze misdrijven zijn uiterst complex en bovendien van erg veranderlijke aard aangezien hun daders tot op heden steeds erg innovatief zijn in de vorm  en uitwerking ervan.

Een aantal bekende voorbeelden van cybermisdrijven:

* Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Deze gedragingen kunnen strafbaar gesteld worden op grond van artikel 504quater (informaticabedrog) of artikel 496 (oplichting) van het Strafwetboek. Ook moet er rekening gehouden worden met bepalingen uit het Wetboek Economisch Recht, namelijk artikelen VII.43 en VII.44.

* Identiteitsdiefstal bestraft het stelen van iemands identiteitsgegevens om deze vervolgens te misbruiken. In de meeste gevallen gebeurt dit misdrijf met behulp van ICT-middelen. Dit misdrijf wordt strafbaar gesteld op basis van artikel 461 e.v. van het Strafwetboek.

* Ransomware oftewel gijzelsoftware is een door hackers gebruikt chantagemiddel op het internet. Ransomware is een soort malware die computers en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’, namelijk middels een tegen betaling verstrekte code. België kwalificeert en bestraft dit misdrijf onder artikel 470 van het Strafwetboek, namelijk afpersing.

* Valsheid in informatica wordt behandeld in artikel 210bis van het Strafwetboek. Onder valsheid in informatica verstaat de wet: het wijzigen of wissen van elektronische gegevens in een informaticasysteem of het gebruik van die gegevens veranderen waardoor de juridische draagwijdte verandert, zodat dit als nadeel wordt beschouwd. Het gaat dus om het wijzigen van de waarheid via een datamanipulatie. Het begrip informaticasysteem moet hierbij ruim worden geïnterpreteerd als ieder systeem dat het opslaan, verwerken of overdragen van gegevens toelaat.

Zoals hierboven is gebleken zijn dit vaak complexe misdrijven, kiest u best voor bijstand van een advocaat met kennis van zaken. Ons team Strafrecht werkt in deze zaken regelmatig samen met onze afdeling Data, Tech & Entertainment en heeft bijzondere expertise in zogenaamd interne en externe hacking. In dergelijke dossiers werken wij ook samen met tal van externe experts.

Daarnaast helpt DGDM u ook met het op preventieve wijze in kaart brengen van risico’s. Wij doen daarbij beroep op een netwerk van “ethische hackers” die de software van onze cliënten testen en opvolgen.

Onze advocaten informeren cliënten preventief en proberen snel te remediëren wanneer het nodig is. Wij hebben intussen reeds een zeer grote expertise uitgebouwd in het bijstaan van zowel verdachten als slachtoffers.

Beroep doen op onze advocaten in verband met cybercrime? Ons kantoor is er om uw vragen te beantwoorden, uw zorgen te verlichten en u door het juridische proces te leiden met integriteit en professionaliteit.

Stel ons vandaag nog uw vraag via het formulier.

Wij helpen u snel verder.

Gerelateerde producten

Sorry, no posts found

Relevante inzichten en nieuwsberichten

Sorry, no posts found