7 tips voor de perfecte trouwdag
Kantoornieuws
5 augustus 2021
Het internet staat vol met checklists om je te helpen bij het organiseren van hét ultieme trouwfeest.
Ring? check. Jurk? check. Taart? check… Maar weet je dat er ook juridische zaken zijn waar je rekening mee moet houden?
Weet je niet waar te beginnen? Geen nood!
Met deze 7 handige tips ben je helemaal klaar voor de perfecte trouwdag!
1. Pick a date (carefully)
Trouwen op een zon- of feestdag?
Valt de keuze voor jullie trouwdatum net op een zondag of een feestdag? Dan heb je geluk, want sinds maart 2019 laat de wet dit toe!
Let wel op, de wet laat de keuze over aan de gemeentes zelf. Elke gemeente mag individueel beslissen of ze een huwelijk op een zon- of feestdag toelaten. Ga er dus niet zomaar van uit dat het kan en neem even contact op met de gemeente.
Wat als je gemeente dit niet toelaat?
Dan kan je nog proberen om hier een uitzondering op te vragen. De burgemeester kan misschien overtuigd worden om voor één keer van hun procedure af te wijken.
Trouwen op een weekdag
Wist je dat je als werknemer recht hebt op minstens één dag verlof voor je trouwdag?
Afhankelijk of je het statuut hebt van een ambtenaar, bediende of arbeider, krijg je één of zelfs meerdere dagen, ‘klein verlet’ wanneer je trouwt. Ook je naaste familieleden kunnen dit via hun werk krijgen om naar de trouw te komen.
Let op: vaak geldt het verlet óf wanneer je wettelijk gaat samenwonen, óf voor je trouwdag.
Ben je eerst wettelijk gaan samenwonen en heb je hiervoor een dag verlof gekregen? Dan kan het zijn dat je voor je huwelijksdag geen verlet meer krijgt.
Zeker de moeite om na te vragen bij je HR-dienst!
2. Boek je locatie met aandacht voor detail
Het kiezen van de datum hangt meestal samen met de beschikbaarheid van je feestlocatie. Vaak moet je snel zijn om de zaal van je dromen nog te kunnen boeken.
Is je zaal nog vrij? Laat je niet verleiden om snel snel te boeken. Hoe exclusief de locatie ook is, extra aandacht kan nooit kwaad.
Vraag op voorhand een duidelijke offerte. Zo vermijd je een koude douche achteraf wanneer je de factuur te zien krijgt.
Bekijk ook zeker de algemene voorwaarden aandachtig. Zijn mogelijke rampscenario’s gedekt? Wat bij een dubbele boeking? Ook bij annulering? En wat bij schade?
3. Huwelijkscontract: do or don’t?
Een huwelijkscontract, ja of nee? Zonder twijfel het minst romantische aspect aan de voorbereidingen, maar wel één van de allerbelangrijkste. Neem een huwelijkscontract zeker in overweging en informeer je goed.
Stel dat je toekomstige een bouwgrond heeft waarop jullie samen willen bouwen? Of je bent zaakvoerder van je eigen bedrijf? Oefen je een vrij beroep uit en wil je niet dat mogelijke schuldeisers aan jullie gemeenschappelijke vermogen kunnen?
In dit soort gevallen is een huwelijkscontract cruciaal!
Laat je dus (heel even) van je roze wolk zakken en bekijk grondig welk huwelijksvermogensstelsel (wettelijk stelsel, scheiding van goederen, algehele gemeenschap) bij jullie situatie past.
Wacht hier trouwens ook niet te lang mee, de notaris heeft tijd nodig om een eventueel contract op te stellen.
4. Vergeet je aangifte niet!
Zorg dat je zeker op tijd aangifte doet van je huwelijk! Dit moet je minstens 14 dagen vóór jullie geplande trouwdatum aangeven bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
Wat heb je hiervoor nodig?
- een kopie van jullie geboorteakte. (als je in België geboren bent, vraagt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit normaal gezien zelf op.)
- een geldig identiteitsbewijs
- als er een huwelijkscontract is: een attest van de notaris die het contract heeft opgesteld. Je huwelijkscontract heb je dus best al geregeld voor je aangifte gaat doen.
Trouwen kan je ook niet overal. Om te kunnen trouwen in een gemeente moet één van jullie daar ook ingeschreven staan in het bevolkingsregister.
5. Let op de retourdatum bij aankopen
Om je grote dag helemaal Pinterestwaardig te maken, bestel je vaak (impulsief) een hoop dingen die je ab-so-luut nodig hebt. Denk je.
Maar dan blijkt de inhoud van het geleverde pakketje toch niet dat te zijn.
Geen probleem, je hebt als consument een herroepingsrecht:
tot 14 dagen na de levering van je spullen, of na de bestelbevestiging, mag je zaken terugsturen of beslissen toch van de aankoop af te zien.
6. Toestemming om foto’s online te zetten?
Je trouwdag is de mooiste dag van je leven en dat wil je op beeld vastleggen. De juiste fotograaf kiezen is dan ook essentieel! Zo heb je op elke familiefeest een excuus om je trouwfoto’s nog eens boven te halen.
Maar wil je ook dat de rest van de wereld ze kan zien? Veel trouwfotografen plaatsen foto’s ook op hun website of social mediapagina.
Daarvoor moeten ze eigenlijk eerst je toestemming te vragen. Als dat niet het geval is, kan je je altijd beroepen op je ‘recht op afbeelding’.
7. Huwelijksreis: een annulatieverzekering
Tot slot, de huwelijksreis. Heerlijk met z’n tweetjes nagenieten op een paradijselijke locatie!
Zorg dat je bij het boeken alles tot in de details hebt geregeld. En dan bedoelen we niet alleen de champagne in de romantische bruidssuite, maar ook een annulatieverzekering.
Niet omdat je op die korte tijd al uit elkaar zou gaan. Maar omdat je niet de eerste bruid(egom) zou zijn die de huwelijksreis moet uitstellen na een breuk door wilde dansmoves op het avondfeest…
Hoera, jullie zijn heelhuids en op tijd op de luchthaven aangekomen!
En dan blijkt dat het luchthavenpersoneel net die ochtend heeft beslist om te staken. Of er is een probleem met de motor van het vliegtuig en je vlucht wordt uitgesteld of geannuleerd…
Dit hoeft geen financiële domper en eindeloos geregel te betekenen. Er zijn instanties (zoals Happy flights) die zich hierover bekommeren en voor jou een gepaste schadevergoeding kunnen eisen.
(Lees ook: 6 rampscenario’s op vakantie en wat je eraan kan doen)
Vragen? Wij kunnen helpen!
Heb je vragen over je (komende) huwelijk? Stel ze aan ons team Familierecht via contact.
Deze experts hebben grondige ervaring de wetgeving rond het huwelijk.
Ook interessant
Samenwonen of trouwen? Eerste hulp bij keuzestress!