Menu

Transparantie van cryptocurrencies

In 2011 zag Bitcoin als allereerste cryptocurrency het levenslicht. Ondertussen bestaan er al meer dan 5.000 cryptocurrencies.

Een cryptocurrency of cryptomunt kan heel wat voordelen hebben:

  • betrouwbaar
  • onafhankelijk
  • gedecentraliseerd
  • zonder (dure) tussenpersonen
  • minimale transactiekosten

Maar de ene cryptomunt is de andere niet. Ze hebben allemaal verschillende doelen en specialisaties. Voor een financiële instelling zijn de meest betrouwbare munten o.a. Bitcoin (BTC/XBT), Ether (ETH) en Litecoin (LTC). Deze onderscheiden zich vooral door hun verregaande transparantie. Met de public key van een gebruiker kun je namelijk al zijn transacties nagaan.

Aan de andere kant van het spectrum heb je Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Dash (DASH). Die maximaliseren de privacy van de gebruiker door in de mate van het mogelijke zijn anonimiteit te behouden. Keerzijde van de medaille: die privacy trekt een publiek aan dat bewust anoniem wil blijven, omdat het zich met illegale praktijken inlaat. Een cryptocurrency staat niet onder het toezicht van een centrale bank of overheid.

Is het exchange platform betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van een cryptomunt hangt ook af van het platform waarop ze verhandeld wordt. Er bestaan twee soorten exchange platforms: crypto-to-crypto en fiat-to-crypto. Het verschil tussen beide is dat er bij crypto- to- crypto een cryptomunt wordt omgezet in een andere cryptomunt. Bij fiat-to-crypto wordt fiat geld (bijvoorbeeld euro, dollar, …) omgezet naar een cryptomunt. Het is enkel deze laatste die verplicht moet voldoen aan de anti-witwaswetgeving.

Bepaalde platformen voor cryptocurrencies kan je met een gerust hart vertrouwen, omdat ze strikt gereguleerd worden door financiële toezichthouders. Zo hebben Bitstamp, bitFlyer, Kraken en bitbuy strenge regels over anti-witwassen, Know Your Customer (KYC) en privacy. Dit zijn CEX ofwel gecentraliseerde exchange platformen. Zij hebben dus vaak een licentie voor hun activiteiten.

Andere exchange platforms worden weinig of niet gecontroleerd. Voorbeelden zijn Mt. Gox, Coinflush, Cryptorush en Coinnest die dan ook af en toe in het nieuws verschijnen wegens dubieuze transacties.

Financiële regulering nodig

Voor ze transacties kunnen uitvoeren, moeten custodial wallets  (hierbij bewaart een derde partij je private key) en fiat-to-crypto exchange platforms sinds kort verplicht checken:

  • wie hun klanten zijn
  • waar hun geld vandaan komt
  • waarvoor ze het gebruiken

Als ze een vermoeden hebben of weten dat een klant geld witwast of terrorisme financiert, moeten zij dit melden bij de bevoegde Financial Intelligence Unit (FIU).

Het is belangrijk voor de marktregulering dat er regels komen over cryptocurrencies. De ESMA bepaalde al de criteria waaraan een crypto-asset moet voldoen om als financieel instrument te mogen fungeren. Een entiteit die handelt in cryptocurrencies moet erkend worden als beleggingsonderneming. Maar daarmee is nog niet alles uitgeklaard. Het is dus wachten op bijkomende regulering.

Gegevensbescherming

De exchange platforms moeten verplicht gebruikersgegevens verzamelen: een kopie van de identiteitskaart, bewijs van verblijfplaats, een foto, etc. Al deze persoonsgegevens vallen onder de GDPR. Dat betekent dat het platform ook zal moeten voldoen aan de regels rond de gegevensbescherming.

Public Key: persoonsgegeven of niet?

Terwijl een doorsneegebruiker de echte identiteit achter een public key niet kan achterhalen, kunnen overheden dat wel. Tegenwoordig bestaan er zelfs gespecialiseerde diensten, zoals Whale Alert. Zij zijn gebouwd op een tracking-algoritme dat alle transacties van de 11 grootste cryptocurrencies verzamelt en oplijst.

Maar moet je public keys wel als persoonsgegevens beschouwen? Voor de ‘klassieke’ cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ether, Litecoin, Ripple, EOS en Bitcoin Cash vinden wij alvast van wel. Bij de privacy coins, die focussen op privacy en anonimiteit, zijn er meer argumenten om te zeggen van niet. Al zijn sommige, zoals Monero en Zcash, zich wel degelijk bewust van hun GDPR-plichten.

Besluit: let op cryptocurrency, exchange platform en wettelijk kader

De betrouwbaarheid van een cryptocurrency-transactie hangt dus vooral af van twee factoren: de cryptocurrency zelf en het platform waarop deze verhandeld wordt.

Een derde factor die de betrouwbaarheid van een transactie verhoogt, is het steeds uitgebreidere wettelijke kader. Zowel voor de financiële en fiscale regulering als voor de regulering van gegevensbescherming werden al stappen in de goede richting gezet.

Heb je nog vragen over cryptocurrencies en hun betrouwbaarheid?

Contacteer ons en wij helpen jou met plezier verder.

Tekst: Thibau Duquin