Menu

Wat is het buitengerechtelijk minnelijk akkoord?

Het buitengerechtelijk minnelijk akkoord is een schuldherschikking waarbij de onderneming in moeilijkheden gaat samenzitten met minstens twee van haar schuldeisers.

In deze situatie is nog geen sprake van een procedure van gerechtelijke reorganisatie, maar staat de onderneming in moeilijkheden wel “op de drempel” ervan. Alle partijen kunnen vrij over de schuldherschikking onderhandelen, door bijvoorbeeld het toekennen van een korting bij onmiddellijke en contante betaling, het kwijtschelden van een bepaalde schuld, het toestaan van afbetalingstermijnen, enz.

Zoals de benaming ‘buitengerechtelijk’ al aangeeft, is er bij dit akkoord geen sprake van een procedure voor de rechtbank. Dat heeft voor- en nadelen voor zowel de onderneming als de schuldeisers.

Geen publicatie in het Staatsblad.

Een eerste voordeel van het buitenrechtelijk minnelijk akkoord is dat er geen publicatie is in het Belgisch Staatsblad. Het akkoord kan dus discreet worden afgehandeld zonder dat de onderneming in moeilijkheden haar leverancierskrediet verliest.

Faillissementsbestendig

Een tweede voordeel is dat het buitengerechtelijk minnelijk akkoord in grote mate “faillissementsbestendig” is.

Dat betekent dat als de onderneming toch failliet zou gaan, de curator bepaalde overeengekomen handelingen niet kan aanvechten op grond van artikelen XX. 111, 2° en 3° en XX. 112  uit Wetboek Economisch Recht . Dat wil zeggen dat je als schuldeiser dus de voordelen van het akkoord voor jezelf niet verliest, in het geval dat de onderneming toch failliet gaat.

Let wel, dat is enkel zo als het gesloten akkoord marktconform is. De curator kan altijd handelingen die de schuldeisers op een bedrieglijke manier benadelen, aanvechten.

Optioneel homologeren door rechter

Een derde voordeel is de mogelijkheid om het minnelijk akkoord door de rechter van de Ondernemingsrechtbank te laten homologeren en uitvoerbaar te verklaren. Deze homologatie is geen verplichting, maar het kan wel interessant zijn voor een schuldeiser die dankzij deze homologatie een uitvoerbare titel verkrijgt. Als de onderneming in moeilijkheden de gemaakte afspraken niet zou nakomen, kan de schuldeiser met deze titel meteen naar de gerechtsdeurwaarder stappen.  Dat betekent dat de schuldeiser  in het geval van niet- naleving van het akkoord niet eerst meer langs de rechtbank moet passeren. Op deze manier kan er cruciale tijd bespaard worden en kan er snel geschakeld worden.

Wat zijn de formaliteiten van een buitengerechtelijk minnelijk akkoord?

Het buitengerechtelijk minnelijk akkoord moet schriftelijk worden vastgelegd. De partijen moeten daarin expliciet motiveren waarom dit akkoord nuttig is voor reorganisatie van de onderneming in moeilijkheden.

Het buitengerechtelijk minnelijk akkoord moet ook steeds een zgn. ‘onsplitsbaarheidsclausule’ bevatten , en dus aangeven dat het niet mogelijk is dat een deel van het akkoord nietig is en een ander deel nog geldig blijft.

Partijen moeten ook steeds een vertrouwelijkheidsclausule opnemen. Dat houdt in dat zij verklaren om het akkoord niet ter kennis te brengen aan derden, tenzij met het uitdrukkelijk akkoord van de andere partij(en).

Ten slotte wordt het akkoord neergelegd in het register solvabiliteit (RegSol), maar wel niet publiek gemaakt.

Wat zijn de nadelen van het buitenrechtelijk minnelijk akkoord?

Het grootste nadeel is dat dit akkoord de onderneming in moeilijkheden niet beschermt tegen de andere schuldeisers. Dat is bij de ‘klassieke’ procedures van gerechtelijke organisaties wel het geval.

Het akkoord verhindert dus niet dat de onderneming in moeilijkheden – op vraag van  andere schuldeisers – alsnog failliet wordt verklaard. Bovendien kunnen deze schuldeisers nog steeds ongehinderd maatregelen nemen om beslag te leggen op (on)roerende goederen van de onderneming.

Conclusie: het buitenrechtelijk minnelijk akkoord kan handig zijn

Het buitengerechtelijk minnelijk akkoord kan een interessant instrument zijn voor zowel de onderneming in moeilijkheden als voor haar schuldeisers. Het biedt een ruime onderhandelingsvrijheid voor alle partijen zonder de tussenkomst van de rechtbank. Daarnaast is er, dankzij de mogelijkheid van homologatie, toch voldoende afdwingbaarheid mogelijk voor de schuldeisers.

Vragen hierover?

Bent u schuldeiser en heeft u vragen over het buitenrechtelijk minnelijk akkoord of andere mogelijkheden om uzelf te beschermen?

Onze experts geven u snel en concreet advies.

Contacteer ons hier

Of misschien is dit interessant:

Insolventie (faillissement of WCO)

Lees ook