Menu

Het is u hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan: het nieuwe seizoen van Blind Getrouwd is weer van start gegaan. In dit TV programma stappen wildvreemden in het huwelijksbootje, zonder elkaar nog maar één keer op voorhand gezien te hebben.

Onwaarschijnlijk? In ieder geval geen Dagelijks Kost. Maar toch gebeurt het.

Als de vonk daadwerkelijk overslaat en de aanstaande bruid en bruidegom een perfecte match zijn, dan leven ze waarschijnlijk nog lang en gelukkig, zoals in een sprookje.

Maar Wat Als? de kersverse bruidegom toch niet de prins op het witte paard is en de bruid geen prinses blijkt te zijn? Kunnen ze dan al onmiddellijk scheiden? Bestaat er zoiets als het huwelijk laten annuleren?

Wij klaren dit even voor je uit.

Kan je een huwelijk annuleren?

Als een huwelijk wordt gesloten voor de ambtenaar van de burgerlijke stand (in de volksmond ‘voor de wet’), dan ben je officieel getrouwd.

Net als bij elk ander huwelijk, kunnen de huwelijken in Blind Getrouwd slechts ontbonden worden in drie gevallen :

  1. door middel van een echtscheiding,
  2. door middel van een overlijden van één der echtgenoten
  3. of door middel van nietigverklaring van het huwelijk.

Deze 3 gevallen hebben echter elk verschillende juridische gevolgen:

  1. Na een echtscheiding krijg je het statuut van ‘gescheiden’ en wordt het huwelijk wel geacht te hebben bestaan.
  2. Dat is ook zo als het huwelijk wordt ontbonden door een overlijden. We raden alvast niet aan om bewust voor deze optie te kiezen (maar als u toch een Criminal Mind zou hebben, kan u natuurlijk steeds bij mijn collega’s van strafrecht terecht).
  3. Als een huwelijk nietig wordt verklaard, wordt het huwelijk geacht nooit te hebben bestaan.

En bij Blind Getrouwd?

Behoort een nietigverklaring van het huwelijk voor de deelnemers van het programma tot de mogelijkheden? Neen.

Om deze procedure te kunnen volgen, moeten de gehuwden zich in één van de situaties bevinden die in de wet zijn opgesomd. (bv. ze zijn gehuwd tegen hun wil, er is sprake van een schijnhuwelijk of bigamie, het huwelijk werd niet voltrokken voor een bevoegde ambtenaar…). Bij de koppels van Blind Getrouwd is in principe geen van deze situaties van toepassing. De aanstaande echtgenoten hebben bewust en met hun volle toestemming ingetekend voor het programma en wisten dus wat hen te wachten stond.

Een echtscheiding kan altijd. Er zijn geen termijnen die moeten verstreken zijn om een echtscheiding te kunnen starten. Zo kan je perfect na dag 1 van het huwelijk, de echtscheiding aanvragen.

Gelukkig voor de deelnemers, betaalt VTM de kosten van de eventuele echtscheidingsprocedure voor De Rechtbank terug indien ze binnen de 6 maanden beslissen om er de brui aan te geven.

Wens je meer uitleg of informatie over de mogelijkheden om een huwelijk te ontbinden, neem gerust contact op met ons kantoor. Wij gaan de mogelijkheden voor u na. Voor meer informatie over het programma zelf, kan u bij VTM terecht.