Ik heb een dagvaarding ontvangen: wat is het, wat zijn de gevolgen en welke stappen onderneem ik?
Blog
5 december 2024
Wat is een dagvaarding?
Een dagvaarding is een officiële schriftelijke oproeping om voor een rechtbank te verschijnen. Indien het openbaar ministerie (of: procureur des Konings) van mening is dat uit het onderzoek blijkt dat de feiten ernstig genoeg zijn en er een verdachte kan geïdentificeerd worden, kan men beslissen om de verdachte te dagvaarden.
De dagvaarding wordt aan u overhandigd door een gerechtsdeurwaarder. Als u niet thuis bent, zal de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding in uw brievenbus zal deponeren of een brief achterlaten om deze bij hem op kantoor op te halen.
Een dagvaarding wordt ook wel een Pro Justitia genoemd.
Wat zijn de gevolgen van een dagvaarding?
Een dagvaarding betekent dat u zich moet verantwoorden voor de rechtbank, voor bepaalde feiten. U kunt daarbij mogelijks een straf krijgen. Met de dagvaarding krijgt u ook recht op inzage of een kopie van uw dossier.
Aangezien de impact van een veroordeling op uw professionele en persoonlijke situatie niet mag onderschat worden, is het belangrijk dat u vanaf de start de juiste juridische ondersteuning krijgt. Ons team van specialisten staat klaar om u bij te staan.
Wat als u niets doet na de ontvangst van de dagvaarding?
Als u niet aanwezig bent op de zitting en u ook geen advocaat heeft die u vertegenwoordigt, dan kan u bij verstek veroordeeld worden. Dit houdt in dat de rechter zich uitspreekt over het dossier zonder dat u zelf aanwezig bent. Dit is meestal slecht nieuws. Er is immers geen verdediging voor u gevoerd en de rechter hoorde alleen de versie van de openbaar aanklager (de procureur).
Indien u bij verstek wordt veroordeeld zijn er toch nog twee mogelijkheden om uw rechten te laten gelden.
- Er kan verzet worden aangetekend. Dit betekent dat de zaak opnieuw voor dezelfde rechter komt als die u op verstek heeft veroordeeld.
- Er wordt beroep aangetekend. Dan komt de zaak voor een hogere rechtbank (correctionele rechtbank of hof van beroep) en wordt ze helemaal opnieuw behandeld door andere rechters.
Welke belangrijke informatie staat er in uw dagvaarding?
Een dagvaarding bevat de volgende belangrijke informatie:
- De datum waarop u moet verschijnen:
dit kan een inleidingszitting zijn waar alleen praktische afspraken worden gemaakt over het verder verloop van het proces, maar het is ook mogelijk dat het dossier op die datum al inhoudelijk behandeld wordt. Soms staat dit uitdrukkelijk in de dagvaarding maar niet altijd. Geen zorgen: uw advocaat zal zich hierover informeren. - De rechtbank waar u moet verschijnen:
in strafzaken kan dit de politierechtbank of de correctionele rechtbank zijn of zelfs het hof van beroep. - De partijen die betrokken zijn bij de zaak.
- Het misdrijf waarvoor u zich dient te verantwoorden, een korte omschrijving van de feiten en de tijdsperiode waarin de feiten zouden gepleegd zijn. Vaak wordt gebruik gemaakt van moeilijke juridische termen. Wij leggen deze aan u uit.
Tussen de dagvaarding en de verschijning voor de rechtbank dient er volgens de wet minstens een termijn van tien dagen gelaten te worden, wat erg kort is. Het is dus belangrijk om snel een advocaat te contacteren die u kan bijstaan.
Opgelet: indien er één van de verdachten in voorlopige hechtenis zit, wordt deze termijn zelfs teruggebracht naar amper drie dagen.
Welke stappen neemt een advocaat bij uw dagvaarding?
Een dagvaarding kan ingewikkeld lijken en er kunnen veel vragen rijzen. Een advocaat maakt een wereld van verschil als u gedagvaard wordt en voor de rechtbank moet verschijnen. Een advocaat is niet alleen een juridisch expert, maar ook iemand die u bijstaat in een complexe, vaak stressvolle situatie. Hij/Zij is een ervaren gids in een wereld van ingewikkelde procedures en moeilijk taalgebruik.
Onze strafrechtadvocaten bieden u de nodige gespecialiseerde juridische hulp. Bij DGDM vinden wij het belangrijk om de cliënt van A tot Z mee te nemen in het dossier en duidelijk uiteen te zetten hoe een juridische procedure eraan toegaat.
De eerste stap is een consultatie bij ons op kantoor wat u de mogelijkheid geeft om uw verhaal te vertellen. We werpen samen al een oog op de dagvaarding en verduidelijken voor welke misdrijven u gedagvaard wordt en wat dit concreet betekent.
Daarna gaan wij over tot de inzage van het dossier op de rechtbank of online. Tijdens de studie van het dossier gaan wij enkele dingen voor u na, namelijk:
- Welke onderzoekshandelingen er gesteld werden
- Welk bewijsmaterieel er tegen u is
- Of er ruimte is voor betwisting
- Of alle procedureregels gevolgd werden
- Of uw rechten gewaarborgd werden
- Hoe wij u het best kunnen verdedigen.
Het is van belang vanaf het begin een duidelijke strategie uit te stippelen. Onze grondige voorbereiding, steeds in onderling overleg met u, heeft een positieve impact op de uitkomst van het dossier.
Op de dag van de zitting zijn wij aanwezig op de rechtbank. U kan ook aanwezig zijn ter zitting, maar dit is geen verplichting aangezien wij u vertegenwoordigen. Vaak is het wel aangewezen zelf ook aanwezig te zijn. Wij bereiden u hierop voor. Onze advocaten zullen op de zitting het dossier mondeling toelichten en het best mogelijke resultaat trachten te behalen.
Na de behandeling van het dossier dienen we de uitspraak af te wachten. Indien wij niet tevreden zijn met het resultaat kunnen wij nagaan of hoger beroep aantekenen noodzakelijk is.