Menu

Toen we vanavond naar Londen afzakten om de ceremonie bij te wonen, hadden we helemaal niet verwacht om te winnen. Al zijn we heel fier op Unpaid.be, deze awards zijn doorgaans een onderonsje tussen internationaal gerenommeerde kantoren en we achtten de kansen van een outsider zoals onszelf dan ook vrij klein in.

Het draaide anders uit en het werd een avond om nooit meer te vergeten. De jury roemde de originaliteit en innovativiteit van onze oplossing en riep ons uit tot winnaar binnen onze categorie.

Waarom is dit bijzonder?

  • Voor het eerst in het elfjarig bestaan van deze ranking (en award) is een Belgisch advocatenkantoor er in geslaagd deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen.
  • We werden geshortlist uit zo maar eventjes 1006 kandidaten uit heel Europa.
  • Er gebeurde een strenge selectie door een Londens auditbureau (RSG).
  • #LegalTech (of #lawtech) is een groeiende sector waar veel in beweegt en we mogen er als Belgen fier op zijn dat ons landje hier het voortouw neemt.

“Start small, think big” (Steve Jobs)

Dit is de kers op de taart voor ons kantoor, dat de laatste jaren volop inzet op vernieuwing en innovatie in het juridische beroep. Naast Unpaid.be lanceerden we recent ook een GDPR assessment en startten we een onderzoek, om het nut en de zin van chatbots in onze sector te analyseren.

Online platform

Wij werden geselecteerd en wonnen met de dienst www.unpaid.be: “a smart platform for debt collection”.

Unpaid speelt in op een wetswijziging en laat bedrijven toe om de betaling van onbetaalde facturen juridisch af te dwingen, zonder tussenkomst van een rechtbank. De cliënten van Unpaid.be moeten dus niet meer naar de rechtbank, maar krijgen wel een afdwingbaar vonnis.

Alles gebeurt 100% online. Je vult 1 keer je dossier in op de website en daarna verloopt alles automatisch. Dat is behoorlijk vernieuwend voor een advocatenkantoor!

Door dit vernieuwende businessmodel is de dienst bovendien bijna gratis. Je hoeft geen commissie te betalen (zoals bij een incassobureau) of advocatenkosten te betalen (want die moeten niet meer naar de rechtbank).

The bigger picture

Na tal van andere industrieën is de juridische wereld klaar voor een digitale omwenteling (#legaltech #lawtech). Het betalen van een (duur) uurloon voor taken die ook door een computer kunnen uitgevoerd worden, is niet meer van deze tijd. Door het proces te automatiseren, kan Unpaid.be een veel groter volume aan, waardoor de kostprijs sterk daalt.

Maar het gaat niet enkel over het digitale.

Met dit platform spelen wij in op de wens van de cliënt om het recht transparanter en praktischer te maken. In een paar muisklikken is een dossier afgewerkt, zonder tijdverslindende consultaties bij een advocaat of overdadig papierwerk. We werken nu ook aan een rechtstreekse integratie in boekhoudpakketten, waardoor het proces NOG makkelijker zal worden.

Het moderniseren en klantgerichter maken van de advocatuur is trouwens ook een wens van minister Koen Geens. Het is mede dankzij de wetswijzigingen die hij doorvoerde, dat een platform als Unpaid.be mogelijk is.

Teamwerk

We zijn alle medewerkers van ons kantoor en onze partners bij Unpaid (GDW Gent en Eps&Kaas) heel dankbaar voor hun inzet en nimmer aflatende drang om samen een frisse wind te laten waaien doorheen de juridische sector.