Menu

Wat is het belang van het EPC?

Een belangrijk aspect van de (ver)koop of de (ver)huur van een residentieel onroerend goed is de energie-efficiëntie van het gebouw. Het energieprestatiecertificaat (EPC) speelt een cruciale rol door potentiële kopers of huurders inzicht in de energiezuinigheid van een pand te geven.

Een EPC geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is door middel van een energielabel, dit varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Het label is gebaseerd op de hoeveelheid energie die theoretisch nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het gebouw.

Een goed EPC kan de waarde en de verhuurbaarheid van een pand verhogen door de toekomstige besparing op energiekosten te duiden. Een minder goed EPC geeft u (als koper of huurder) onderhandelingsmogelijkheden.

 

Verplicht bij verhuur en verkoop

In het Vlaams Gewest is het verplicht om een EPC voor te leggen bij de verkoop of verhuur van zelfstandige wooneenheden. Verkopers van onbewoonbaar verklaarde wooneenheden, woonboten en mobiele stacaravans hebben deze verplichting niet. Ook gebouwen die volledig gesloopt zullen worden zijn vrijgesteld, mits er een omgevingsvergunning voor de sloop is verleend.

 

Ben ik verplicht mijn woning te renoveren voor een beter EPC?

Het EPC is ook een belangrijke tool voor de wettelijke renovatieplicht. Alle woongebouwen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten immers verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter binnen de 5 jaar na aankoop.

Met het oog op de klimaatdoelstellingen zal dit minimumniveau in de volgende jaren alleen maar hoger worden. Derhalve is een (goed) EPC zeer belangrijk en  doorslaggevend voor potentiële kopers en huurders.

 

Geldigheid

Het EPC is in principe 10 jaar geldig. Echter, bij notariële overdrachten is een EPC vereist dat niet ouder is dan 2019.

Sancties en gevolgen van een ongeldig EPC

De verkoper riskeert administratieve boetes als geen EPC voorligt. De koop kan ook vertraging oplopen, omdat het EPC een verplicht document is bij de verkoopakte. De koper kan derhalve juridische stappen ondernemen. Het is dus essentieel om een geldig EPC voor te leggen voordat u een onroerend goed te koop of te huur aanbiedt.

Door de klimaatdoelstellingen is het noodzakelijk om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. De verwachting is dat de overheden eisen voor de energieprestatie van gebouwen steeds verder zullen aanscherpen. Kortom,  het EPC zal steeds doorslaggevender zijn in uw vastgoedtransacties.

 

Ik heb een probleem omtrent het EPC van mijn (ver)koop of (ver)huur

U wil uw vastgoed verkopen of verhuren, maar je hebt vragen omtrent de geldigheid van het EPC? Of zit u in de onderhandeling op een gebouw te kopen of verhuren, maar ik denk dat de verkoper/verhuurder geen geldig EPC heeft? Heeft u juridisch advies nodig? Wat uw vraag of probleem ook is, onze experten van DGDM volgen de juridische praktijk op de voet en staan u graag bij met pasklaar advies.

Neem nu contact op met onze experten binnen vastgoedrecht.