Menu

Kerst en nieuw. Eén en al gezelligheid, maar niet toevallig de drukste periode voor de politie. De risico’s op boetes (of erger nog) zijn met de feestdagen groter dan ooit.

Wij geven je dan ook graag nog wat tips om de feestdagen probleemloos door te komen!

Bob is meer dan een naam

Hoewel iedereen dit nu ondertussen toch wel zou moeten weten zetten wij graag nog eens in de verf dat het zorgen voor een ‘bob’ echt wel een must is als je na een feest nog de baan op moet. De alcoholcontroles pieken traditiegetrouw met de feestdagen (ook op momenten wanneer je misschien geen controle verwacht).

De sancties voor rijden onder invloed zijn niet van de poes (en blijven in stijgende lijn gaan). Al vanaf 0,8 promille zit je in de zwaardere alcoholintoxicatie met geldboetes van minimum € 1.600,00 tot maximum € 16.000,00 en de mogelijkheid tot het opleggen van een rijverbod gaande van 8 dagen tot 5 jaar (al dan niet gedeeltelijk met uitstel).

Wanneer er sprake is van dronkenschap (wat wordt beoordeeld aan de hand van uiterlijke symptomen) is het opleggen van een rijverbod zelfs verplicht (minimum 1 maand tot 5 jaar…of voorgoed…). Bovendien kunnen (in sommige gevallen ‘moeten’ bv. indien je minder dan twee jaar houder bent van een rijbewijs) één of meerdere proeven worden opgelegd (theoretisch en praktisch examen/medisch en psychologisch onderzoek).

Nieuw: vanaf 1,8 promille ben je verplicht om op eigen kosten een alcoholslot te laten installeren in je voertuig!

En last but not least: alcohol blijft een hele tijd in je bloed aanwezig. Vergeet dus niet dat je nog steeds een bob voorziet wanner je de volgende dag naar een ander familiefeest vertrekt!

Ook als je geen voertuig bestuurt, vlieg je toch beter niet ongecontroleerd in de kerstpunch. Op openbare dronken schap staat een geldboete van minimum € 120,00 tot maximum € 200…

Ben je toch in de problemen gekomen?

Wij kunnen je altijd bijstaan met advies

Een GAS-boete is snel gebeurd

Ook niet te vergeten zijn de gemeentelijke administratieve sancties (beter gekend als ‘GAS-boetes’) die de laatste jaren serieus aan populariteit hebben gewonnen. Hoewel deze boetes niet van strafrechtelijke aard zijn (het gaat om bestuurlijke boetes die door een politieagent of een GAS-ambtenaar kunnen worden opgelegd) blijft het wel zuur geld dat je kwijt bent, nl. tot € 350,00 voor bepaalde inbreuken.

Bekendste GAS-boetes

Iedere stad of gemeente bepaalt grotendeels vrij welke inbreuken aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een GAS-boete. Meest populair in Gent zijn wildplassen (maximum € 250,00), nachtlawaai (maximum € 60,00), geluidsoverlast door de geluidsinstallatie in een voertuig (maximum € 60,00) én… het afsteken van vuurwerk zonder toelating van de burgemeester (maximum €350,00).

Opgelet: dat laatste wordt in Gent zonder toelating getolereerd op oudjaar tussen 0u00 en 01u00. Weet wel dat dit van gemeente tot gemeente kan verschillen.

Opgelet voor inbrekers

De feestdagen zijn niet alleen druk voor de politie maar ook voor criminelen zijn dit gouden tijden. Het is erg vroeg donker en veel mensen zijn niet thuis nu, ideale omstandigheden voor woninginbraken dus.

Probeer inbrekers te slim af te zijn door de indruk te wekken dat er toch wel iemand thuis is (bv. door een licht te laten branden of een radio/tv), door je buurman te vragen een oogje in het zeil te houden, een bordje te plaatsen in de trant van ‘hier waak ik’,… Wees gerust inventief op dit vlak.

Toch getroffen?

Niets is zo onaangenaam als thuiskomen in een huis waar dieven hun slag hebben geslagen.
Als je dan toch bij de ongelukkigen bent is het van belang om onmiddellijk de politie te verwittigen en zo weinig mogelijk aan te raken vooraleer zij hun vaststellingen hebben gedaan. In veel gevallen zal inbraakschade gedekt worden door jou woningverzekering. Maar diefstal van waardevolle goederen is meestal niet standaard begrepen in de verzekeringspolissen.  Informeer je in elk geval goed bij jou makelaar/verzekeraar.

Ook online

Ook in deze tijden van snel nog online een cadeau bestellen, moet je waakzaam zijn. Cybercriminelen grijpen hun kansen in de eindejaarperiode. Blijf altijd erg op je hoede bij het beoordelen van ontvangen e-mails. De tijd dat alleen computerleken in de spreekwoordelijke val liepen ligt achter ons. De verschillen met authentieke e-mails zijn soms niet meer te onderscheiden. Let in elk geval erg goed op met het elektronisch door-/ingeven van je bankgegevens. Word je toch slachtoffer, doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie en blokkeer je bank-/kredietkaarten!

Vermijd (onverzekerde) ongelukjes

Ten slotte willen we je nog eens attent maken op de gevaren van die mooie kerstversiering en van de op volle toeren draaiende frituurketels. Een brand (door bv. kortsluiting of oververhitting) is sneller gebeurd dan je zou denken. Om geen zware en levenslange littekens aan de eindejaarperiode over te houden is het van belang om hiervoor voldoende aandacht te blijven hebben.

De woningbranden pieken in deze tijden van het jaar en de tussenkomst van de brandverzekering is na zo’n traumatische ervaring maar een schrale troost. Op voorwaarde dan nog dat jou brandverzekering wil tussenkomen natuurlijk. Het zou helaas niet de eerste keer zijn dat de verzekerde om één of andere, al dan niet gegronde, reden in de kou blijft staan. Ben je één van deze grote ongelukkigen, aarzel dan niet om binnen jou rechtsbijstandsverzekering het advies in te winnen van een raadsman.

Neem hiervoor gerust contact met ons op

Vragen of advies?

Toch in de problemen gekomen of slachtoffer geworden tijdens de feesten? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Ook tijdens de feestdagen helpen wij u graag verder.

Klik hier voor contact.

Met onze tips  hopen wij dat je vanavond kan geniet van de gezelligheid van de feestdagen en het samenzijn met elkaar!

Wij wensen jullie in elk geval een vreugdevol en gelukkig 2019!