Menu

Elke ouder wil the most wonderfull time of the year graag met de kinderen doorbrengen. Ook gescheiden ouders. En dat roept de vraag op ‘wanneer zijn de kinderen bij wie?’ Niet zo simpel, want Kerstavond wil papa graag met de kinderen doorbrengen, maar Kerstdag is het familiefeest bij mama. En op Nieuwjaar is het feest bij beide families. Wat nu?Elk jaar rond deze periode staat onze telefoon roodgloeiend met vragen van gescheiden ouders, omdat de vakantieregeling tijdens de scheiding toch niet zo duidelijk werd afgesproken.

Wij geven hier alvast 6 tips om nodeloze stress te vermijden.

discussie kinderen kerstvakantie gescheiden ouders

1. Werk een regeling uit op papier

Zorg dat je een vaste regeling hebt op papier hebt, waarop je kan terugvallen. Zelfs als dit nu niet nodig lijkt. Je weet nooit dat je ex, met wie je nu een goede band hebt en goede afspraken kan maken, plots niet meer voor rede vatbaar is (wat wel eens gebeurt als er een nieuwe partner is).

2. Maak op tijd afspraken

Heb je zo’n uitgewerkte regeling nog niet? Dan hoef je voor deze kerstvakantie nog niet per se in paniek te schieten. Het is nog niet te laat om met je ex-partner duidelijke afspraken te maken.

maak tijdig afspraken voor de kerstvakantie met je ex
Maar daarvoor wacht je ook beter niet tot de dag voor de vakantie begint. Je ex-partner maakt namelijk ook vakantieplannen, legt misschien uitstapjes vast, vraagt verlof aan op het werk, … Hoe later jij dan met een voorstel komt hoe moeilijker het voor de ander wordt om hier nog in te wijzigen. En zo beginnen de discussies en de stress.

3. Denk op langere termijn

Stel dat jullie nu een regeling uitwerken en laten vastleggen, denk dan verder dan enkel de feestdagen en vakantie van dit jaar. Er is niks zo vervelend als elk jaar opnieuw te moeten discussiëren omdat het niet duidelijk is bij wie de kinderen nu wanneer zijn.

Hou daarom rekening met het feit dat je het zelf misschien ook wel leuk zou vinden om de kinderen eens met Kerst te hebben, en niet altijd op Nieuwjaar. Een goede oplossing is bijvoorbeeld om met een afwisselingsregeling te werken. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld in de even jaren (2018 – 2020 …) bij moeder verblijven op Kerst en bij vader op Nieuwjaar en in de oneven jaren (2019 – 2021 …) vice versa.

kindregeling kerstvakantie

4. Spreek over feesten en niet over weken

Spreek niet enkel over ‘de eerste’ of ‘de tweede week van de vakantie’ in jullie regeling. In principe vallen de Kerstdagen (Kerstavond en Kerstdag zelf) en de Nieuwjaarsdagen (Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag) wel in een andere week van de kerstvakantie. Maar om de zoveel jaren, vallen beide feestdagen toch in dezelfde week. Dat zou er dan voor kunnen zorgen dat je dat jaar geen enkele feestdag met je kinderen kan doorbengen.

Daarom kan je beter in de overeenkomst beter over de feestdagen spreken (Kerstavond en Kerstdag en Oudejaar en Nieuwjaar). Bijvoorbeeld: de kinderen zijn het ene jaar tijdens Kerst bij hun papa en het jaar erna met Nieuwjaar. Zo heb je de garantie dat je kinderen minstens 1 van de feesten bij jou zijn.

kinderen tijdens de kerstvakantie gescheiden ouders

Verblijven de kinderen tweewekelijks in het weekend bij jou? Hou dan ook hier rekening mee! Stel dat de feestdagen verdeeld zijn onder jullie twee, maar de feestdag van je ex valt net in een van jouw weekends, dan kan het dus zijn dat je de kinderen uiteindelijk je kinderen 3 weken niet ziet… Beter vermijden toch? Maak desnoods de extra vermelding dat er zoveel mogelijk (en dus indien de Feestdagen niet in het weekend vallen) rekening moet worden gehouden met de telling van de weekendregeling.

5. Het zit in de details

Grote discussies en misverstanden kunnen vermeden worden door afspraken in detail te maken. Zeggen dat ze de eerste week van de vakantie bij papa of mama zijn is bijvoorbeeld te vaag. Wanneer start die eerste week? Is dit de vrijdag na school? Of de maandag na de laatste schooldag? En om hoe laat?

Officieel gezien starten in Vlaanderen de schoolvakanties op de maandag na de laatste schooldag. (voor een correct overzicht met juiste data van de schoolvakanties in Vlaanderen : klik hier.

Bepaal daarom heel concreet hoe jullie de opsplitsing van de vakantie zien. Vermeld ook de juiste uren, bv. ‘van maandag 10u tot zondag 18u’. En niet te vergeten, spreek duidelijk af wie de kinderen ophaalt en terugbrengt.

6. Laat je begeleiden

Goede afspraken maken goede vrienden. Maar ook goede ouders. Niet alleen voor jullie zelf, maar ook voor jullie kinderen is belangrijk dat stress vermeden wordt.  En dat doe je door een goede regeling uit te werken.

Maar zoals je leest, houdt dat meer in dan op het eerste zicht lijkt. Dingen waar je nu niet aan denkt, kunnen later frustraties veroorzaken. Een expert kan jullie helpen om een goede (vakantie)regeling vast te leggen, waar jullie samen mee kunnen leven.

Ook wij kunnen je hierin bijstaan. Klik hieronder om meer te weten:

Vragen?

Heb je nog andere vragen over scheiden of jullie kinderen na de scheiding?
Neem dan een kijkje op onze expertisepagina Personen – en familierecht.

Gaat het om een specifieke vraag? Ons team helpt je graag verder!
Klik hier om contact op te nemen.

En verder wensen wij jullie zeer fijne feestdagen toe!

Prettige feestdagen van De Groote - De Man Advocaten