
Regeerakkoord 2025 en vastgoed: fiscale maatregelen en investeringstips
Blog
18 maart 2025
Vastgoedfiscaliteit
De overdracht van vastgoed via een share deal in België is momenteel vrijgesteld van btw en registratierechten, wat het aantrekkelijk maakt in vergelijking met een normale vastgoedverkoop. De federale regering wil echter de gemeenschappen en gewesten aanmoedigen om het wetgevend kader te wijzigen, zodat ook bij een share deal het verkooprecht van toepassing kan zijn. Het blijft afwachten of deze wijziging effectief wordt doorgevoerd.
Daarnaast wordt een solidariteitsbijdrage van 10% voorgesteld op de toekomstige gerealiseerde meerwaarde van financiële activa (aandelen) in de personenbelasting.
Schrapping federale interestaftrek voor niet-eigen woningen
Het belastingvoordeel voor leningen voor tweede verblijven en huurwoningen wordt afgeschaft vanaf inkomstenjaar 2025 (aanslagjaar 2026). Deze maatregel is ook van toepassing op lopende kredietovereenkomsten, wat gevolgen kan hebben voor de rendabiliteit van huurvastgoed en investeringsstrategieën kan beïnvloeden.
Uitbreiding van het verlaagde btw-tarief bij sloop en heropbouw
De federale regering streeft naar een eenvormig btw-tarief van 6% zonder uitzonderingen, ter vervanging van de twee tijdelijke gunstregimes die momenteel gelden tot 30 juni 2025.
- Verlaagde tarief wordt opnieuw toegankelijk voor projectontwikkelaars en bouwpromotoren.
- De sociale voorwaarden blijven behouden.
- Oppervlaktecriterium wordt verstrengd van 200 m² naar 175 m².
- Er komen uniforme definities voor renovatie (6%) en vernieuwbouw (21%).
Duurzame investeringen: btw-verlaging voor warmtepompen
- Het regeerakkoord voorziet in een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6% voor de levering en installatie van warmtepompen.
- Gedurende vijf jaar.
- Bevordert de energietransitie en maakt duurzame oplossingen toegankelijker.
- Verbetert de EPC-score, wat gunstig is voor zowel particulieren als vastgoedinvesteerders.
Strijd tegen sociale dumping
Sinds 1 januari 2025 geldt al:
- Een verbod op financiële onderaanneming.
- Een beperking van het aantal niveaus van onderaanneming in bepaalde sectoren.
De regering wil daarnaast de onderaannemingsketens verder herbekijken, sociale dumping tegengaan en de veiligheid op bouwwerven verhogen door verplichte registratie bij het verlaten van de werf in te voeren.
Modernisering van de wet Breyne
De Wet Breyne beschermt kopers tegen gebrekkige werken en de insolvabiliteit van verkopers bij aankoop van een woning op plan of een te bouwen woning.
Om kopers nog beter te beschermen, worden achterpoortjes gesloten, de handhaving versterkt en het beroepsverbod geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast komt er extra bescherming voor casco- en grote renovatieprojecten die momenteel buiten de Wet Breyne vallen.
Koopkracht en hypotheekvoorwaarden: wat verandert?
Om kopers te beschermen bij het afsluiten van een verkoopovereenkomst, introduceert de federale regering een verplichte opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van het noodzakelijke krediet, met als sanctie de nietigheid van de overeenkomst.
Voor energiezuinige woningen (EPC) komen er soepelere hypotheekvoorwaarden en banken krijgen toegang tot de EPC-databank.
Uitbreiding van verboden onrechtmatige bedingen
Onevenwichtige clausules in huurovereenkomsten tussen ondernemingen worden aangepakt. Het Wetboek van Economisch Recht wordt uitgebreid met bepalingen over verboden onrechtmatige bedingen.
Verhuurders mogen huurcontracten niet langer beëindigen om redenen die geen verband houden met de huur zelf, zoals verplichte minimumafnames of exclusieve leveringscontracten.
Vereenvoudiging van energiezuinige renovaties en investeringen binnen een mede-eigendom
Het besluitvormingsproces binnen appartementsmede-eigendom voor energetische ingrepen wordt vereenvoudigd: een gewone meerderheid volstaat in plaats van een 2/3de meerderheid. Er wordt gestimuleerd om een meerjarig investeringsplan op te stellen, met mogelijkheid tot voordelige kredieten voor Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME’s).
Implementatie
Het blijft afwachten welke initiatieven uit het regeerakkoord daadwerkelijk worden omgezet in wetgeving. De experten van DGDM volgen de ontwikkelingen op de voet, zodat u tijdig kunt anticiperen op veranderingen.
Wilt u weten welke nieuwigheden impact hebben op uw vastgoedstrategie?
Neem contact op met De Groote – De Man voor juridisch advies op maat.