Menu

Het was uitgebreid in het nieuws. Op 9 februari trad het nieuwe “Decreet van 21 december 2018 houdende de luchtkwaliteit in het binnenmilieu van voertuigen” officieel in werking. Rokers die tijdens een lange autorit of eindeloze file graag een sigaretje in de auto willen roken, overtreden officieel de wet. Tenminste, als er in dezelfde wagen kinderen jonger dan 16 jaar zitten. Overtreding kan een boete betekenen tot € 1 000 of zelfs een bezoek aan de politierechtbank. Wij vertellen je hieronder meer over wat er juist onder de nieuwe wet valt en wat de gevolgen van een overtreding zijn.

Een stap dichter bij algemeen rookverbod in auto’s?

Dit nieuw rookverbod valt nog onder de doelen van de voormalige, Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege. Zij wilde het roken in motorvoertuigen al langer wettelijk aan banden leggen. Een algemeen rookverbod lijkt voorlopig nog een brug te ver, maar roken in een voertuig met – 16- jarige passagiers is vanaf nu dus wel strafbaar.

Rookverbod in wagen met jonge kinderen vanaf februari 2019

Rookverbod voor bestuurders én passagiers

Je bent heus niet alleen strafbaar als je rookt terwijl je achter het stuur zit. Het maakt niet uit waar in de auto je juist zit, het verbod geldt voor alle inzittenden.

Alle gemotoriseerde voertuigen

Het rookverbod geldt bovendien niet alleen voor auto’s, maar voor:

  • alle gemotoriseerde voertuigen met minstens 4 wielen
  • die meer dan 25 km/u rijden
  • waar kinderen jonger dan 16 in zitten

De enige uitzondering hierop zijn motorvoertuigen in categorie ‘L’ zoals quads.

Ook elektronische sigaretten

Het rookverbod gaat ook niet enkel over de klassieke sigaret, sigaar of pijp. Ook de populaire vapor en alle soorten e-sigaretten vallen onder het deze wet. Dampen als er jonge passagiers meerijden is dus not done.

ook de e-sigaret valt onder rookverbod in een wagen met kinderen

De straffen voor overtreding: boete of erger

De gevolgen van een overtreding zijn niet mals. Als je betrapt wordt door een politieagent of een inspecteur van de Vlaamse milieu-inspectie, dan riskeer je een fikse geldboete die kan oplopen tot € 1.000,00.

Als deze overtreding gebeurt in combinatie met nog andere overtredingen, dan kan je ook opgeroepen worden voor de politierechtbank.

Wat te doen bij een overtreding?

Ben je betrapt op roken achter het stuur terwijl er jonge kinderen bij zaten? Dan kan je eigenlijk niet onder je boete uit. Maar als je de boete niet betaalt, of de combinatie van je overtredingen is ernstig genoeg, dan kan je ook gedagvaard worden voor de politierechtbank. In dat geval schakel je best een advocaat in via je rechtsbijstand. Dat zit meestal bij je autoverzekering inbegrepen.

Ook wij kunnen je bijstaan als je moet voorkomen:

Verdediging politierechtbank

Heb je nog vragen over dit onderwerp of verkeersrecht?

Aarzel niet om ons te contacteren.