Nieuwe vennootschapswet 2.0 is een feit
Menu

Definitieve go voor het nieuw wetboek vennootschappen en verenigingen

UPDATE: op donderdag 28 februari gaf de Kamer definitief groen licht voor het nieuw wetboek vennootschappen en verenigingen (ook wel ‘WVV’ genoemd).

Dat betekent dat het nieuwe vennootschapsrecht in werking treedt op 1 mei 2019. Die datum leek de afgelopen maanden als gevolg van de val van de regering op losse schroeven te staan.Bovendien werd er eind 2018 ook nog eens een amendement ingediend waardoor het WVV opnieuw naar de Raad van State moest voor advies. Dat riep heel wat vragen op in verband met de haalbaarheid van de datum.

Maar de Raad van State gaf sneller dan verwacht advies en intussen heeft ook de Kamer de plenaire stemming gehouden op 28 februari.

(Lees hier meer over de stemming van de Kamer.)

De vernieuwde wetgeving heeft als doel om het ondernemingsklimaat in ons land te bevorderen door de wetgeving te vereenvoudigen en flexibeler te maken. Anderzijds is het ook de bedoeling om België hierdoor ook aantrekkelijker te maken als vestigingsland, waar nu de tendens heerst bij ondernemingen om hiervoor naar het buitenland te gaan.

Inwerkingtreding

Het WVV zal in werking treden op 1 mei 2019. Voor reeds bestaande vennootschappen zal het nieuwe vennootschapsrecht van toepassing zijn vanaf 1 januari 2020. De statuten moeten uiterlijk op 1 januari 2024 in overeenstemming zijn met het WVV.

Wij kunnen helpen

Heeft u nood aan advies of concrete bijstand bij het aanpassen van uw statuten? Of heeft u vragen over de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor uw vennootschap? Onze ervaren experts helpen u graag verder met pragmatisch advies en hands on-oplossingen op maat van uw onderneming.

Klik hier om contact met ons op te nemen:

Contact

e-book met alle veranderingen

Dowload het e-book ‘Nieuw wetboek Vennootschappen: de belangrijkste aspecten in de kijker’

Of lees online de andere hoofdstukken: