Menu

Een sterrenkindje is een kindje dat overlijdt in de baarmoeder tijdens de eerste 6 maanden van de zwangerschap. De ouders van zo’n kindje kunnen hun zoontje of dochtertje tot nu toe nog niet officieel laten erkennen. Een wetsvoorstel van Minister van Justitie, Koen Geens, wil daar vanaf 2019 verandering in brengen. Zijn voorstel om sterrenkindjes een officiële naam en erkenning te geven is intussen goedgekeurd door de Commissie Justitie.

Wat voorziet de wet vandaag voor een sterrenkindje?

Een levenloos geboren kindje kan nu enkel een symbolische voornaam krijgen als de zwangerschap minstens 180 dagen (6 maanden) heeft geduurd. Dat is uiteraard verschrikkelijk voor ouders die hun kind in de periode daarvoor verliezen. Voor hen is er namelijk nog niets voorzien om hun kind toch bij wet te erkennen en een plaats te geven.

Het wetsvoorstel van Geens vraagt om sterrenkindjes vanaf de 140e dag van de zwangerschap wel een officiële voornaam te geven. Dat wil zeggen dat de voornaam dan ook in het bevolkingsregister staat. Voor een doodgeboren kindje na 6 maanden zwangerschap vraagt het voorstel ook een officiële achternaam.

Wij volgen deze wetswijziging uiteraard verder op en houden jullie op de hoogte.

Klik hier om meer te weten over het voorstel.

Vragen over deze wet of over dit thema?

Stel ze gerust aan ons team Familierecht.