Menu

Boete gekregen omdat je net iets té enthousiast plankgas gaf naar je vakantiebestemming?

boete opgelopen in het buitenland

Een verkeersovertreding in het buitenland is snel gebeurd.
In een ander land ken je vaak niet alle verkeersregels of staan ze niet overal even duidelijk aangegeven.

Ontdek hier wat je te wachten staat als de buitenlandse politie of flitspaal je te pakken heeft.

Wat als de politie me tegenhoudt?

Aanhouding door politie na verkeersovertreding

Als je in het buitenland door de politie zelf wordt tegengehouden is de kans zeer groot dat je meteen een boete moet betalen. Als dat om een of andere reden niet lukt (je hebt bijvoorbeeld geen of te weinig geld bij), wordt je voertuig ter plaatse in beslag genomen.
De achterliggende reden is simpel: van zodra een verkeersovertreder weer de grens oversteekt naar zijn eigen land, wordt de inning van zijn geldboete heel wat moeilijker.

in het buitenland wordt je wagen in beslag genomen als je een boete niet meteen kan betalen

Wat dan met een flitspaal of camera?

Stel, een flitspaal legt op beeld vast hoe jij met je gloednieuwe Alfa Romeo 4c aan 220 km/u op de ‘périphérique’ van Parijs zoeft.
Heb je dan effectief iets te vrezen of kan je met een gerust hart gaan slapen van zodra je weer op Belgische bodem bent?

flitspaal

Het land waar je de overtreding begaat, heeft drie opties om je te bestraffen:

  1. Niets doen, bij ons ook wel gekend als ‘seponeren’
  2. Een minnelijke schikking opsturen
  3. Je dagvaarden voor de plaatselijke politierechtbank

In de praktijk wordt de eerste optie (jammer genoeg) niet zo vaak toegepast. Meestal wordt er gekozen voor een minnelijke schikking. Als je die niet zou betalen, kan je wel altijd nog opgeroepen worden voor de rechtbank. En zelfs als je daar niet zou komen opdagen, kan je ‘bij verstek’ veroordeeld worden.

In Europese landen zijn de straffen meestal geldboetes en/of een rijverbod. Een gevangenisstraf komt weinig voor.

En als ik gewoon niet betaal?

Niet iedereen gaat over tot betaling van hun geldboete en/of de inlevering van zijn rijbewijs op de buitenlandse politierechtbank.

Dat beseft ook de Europese Unie. Om te vermijden dat overheden torenhoge kosten moeten maken om bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder in een ander land aan te stellen, zijn er een paar ‘maatregelen’ die het moeilijker maken om je boete of straf te ontlopen.

Boete

boete buitenland verscheuren en niet betalen

Het kan verleidelijk zijn om een boete in de versnipperaar te laten verdwijnen. “Ze zullen toch niet de moeite doen om me in België te komen zoeken voor een boete”, denk je misschien.

Fout.
Het land waar je de boete hebt opgelopen, kan het geld laten innen door België (kaderbesluit 2005/214/JBZ).

Let op, de grootte van de boete wordt wel nog steeds bepaald door de wetgeving van het land waar je de overtreding hebt begaan. Kortom: België zal de boete innen, maar het bedrag kan anders zijn dan wat je voor dezelfde overtreding in ons land zou moeten betalen.

Belangrijk: dit geldt enkel voor boetes als gevolg van een veroordeling door de buitenlandse politierechtbank. Een parkeerboete of een minnelijke schikking vallen dus niet onder dit besluit. Voor boetes van minder dan €70 kan België trouwens weigeren om de inning te doen.

Rijverbod

Als je een rijverbod krijgt, moet je eigenlijk je rijbewijs afleveren bij de buitenlandse politierechtbank die het heeft opgelegd. Bovendien moet je het daar na afloop ook weer gaan ophalen. Niet zo handig wanneer je gewoon op doorreis bent of je vakantie in tussentijd ten einde loopt.

Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen hun rijbewijs gewoon niet inleveren. Sommigen doen dat wél, maar geven dan in België meteen hun rijbewijs als verloren of gestolen aan. Vaak krijgen ze gewoon een nieuw exemplaar en hebben ze geen last van hun rijverbod. Opgelet, dit lijkt misschien een handig achterpoortje, maar is wel degelijk een ernstig misdrijf!

Ook hiervan is de Europese Unie zich bewust, maar voorlopig is hier nog geen akkoord over dat door alle lidstaten wordt geaccepteerd.
Met andere woorden, veel kan er eigenlijk niet gedaan worden als jij na een veroordeling je rijbewijs toch bijhoudt.

ontsnappen aan een rijverbod in het buitenland

Zolang hier geen overkoepelende Europese maatregel voor bestaat, zal je daarom bij een verkeersovertreding in het buitenland eerder een geldboete krijgen dan een rijverbod.

Vragen?

Wil je graag meer informatie of zit je met een specifieke vraag na een overtreding in binnen- of buitenland? Wij kunnen je de nodige bijstand en/of advies geven.

Contacteer ons gerust voor meer info.

Wij wensen iedereen een veilige rit op weg naar of van het buitenland!