Ken jij de verkeersregels voor jouw elektrische fiets?
Kantoornieuws
18 december 2018
De elektrische fiets is de laatste jaren het hipste vervoersmiddel op de weg. Van de millennial tot de actieve gepensioneerde, elektrisch fietsen is hot. De voordelen zijn eindeloos: het is ecologisch verantwoord, gemakkelijk, gezonder én fiscaal voordelig (aftrekbaar tot 120% van het aankoopbedrag!).
Ik hoor je al enthousiast beginnen denken: “I want to ride my bicycle, I want to ride my bike…”
Wacht! Voor je zomaar op je elektrisch stalen ros klimt, moet je ook weten dat er specifieke verkeersregels gelden voor deze voertuigen. Want niet elke elektrische fiets telt ook voor de wet als een ‘fiets’. Lees hier welke soort elektrische fietsen er bestaan en welke verkeersregels er voor elke soort gelden.
Pedelecs
Op een pedelec krijg je elektrische ondersteuning, maar moet je zelf nog echt meetrappen.
De regels voor een gewone fiets
De wegverkeerswetgeving beschouwt de pedelec dan als een gewone ‘fiets’. Althans op voorwaarde dat het geleverde vermogen maximum 250 Watt bedraagt en dat je fiets elektrische ondersteuning geeft tot een snelheid van maximum 25 km/u.
LET OP: je mag en kan dus wel sneller rijden dan 25 km/u, maar dan moet dit gebeuren zonder elektrische ondersteuning.
Aangezien het nog steeds een ‘fiets’ betreft zijn er geen bijzondere vereisten. Een helm, een rijbewijs of een verzekering zijn dus niet verplicht.
TIP: Een familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid bij ongevallen. Dit is dus niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Dat geldt overigens voor meer dan alleen fietsongevallen.
Speed Pedelecs
We spreken over een speed pedelec voor fietsen die je elektrisch ondersteunen voor snelheden hoger dan 25 km/u.
Wettelijke verankering
Sinds 1 oktober 2016 heeft de speed pedelec een eigen categorie van voertuigen in de wegcode. De wet bepaalt nu dat je fiets een ‘speed pedelec’ is als:
- het een ‘pedelec’ is: je moet dus nog trappen om vooruit te gaan
- de fiets ondersteuning geeft tot maximum 45 km/u.
- het vermogen van de fiets tussen de 250W en de 4 Kw ligt.
De regels voor een speed pedelec
- Je moet je speed pedelec inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).
- Je moet een nummerplaat (kleiner type dan bij motorfietsen) achteraan op de fiets bevestigen.
- Je bent als bestuurder verplicht om een helm te dragen (conform EN1078)
- je moet als bestuurder een rijbewijs hebben: een AM-rijbewijs, type bromfiets klasse B, dat je pas vanaf 16 jaar kan krijgen. Elk ander rijbewijs (bv. rijbewijs B) volstaat eveneens.
Een verzekering is (nog) niet verplicht, maar hierover is politiek veel discussie. Ook hier raden we een familiale verzekering sterk aan, zeker gezien de hoge snelheid. Een stom ongeluk is snel gebeurd.
Pedelecs sneller dan 45km/u?
Voor pedelecs die ondersteunen tot snelheden van meer dan 45 km/u, bestaat nog geen bijzondere wetgeving. Volgens de verkeerswet zijn dit ‘motorfietsen’ en vallen ze onder die wetgeving.
LET OP: bestuurders mogen met deze fiets niet op de openbare weg!
E-bikes
De e-bike is eigenlijk geen fiets meer, aangezien je ermee kan rijden zonder zelf mee te trappen. De regels zijn ook hier afhankelijk van hoe snel je er mee kan gaan.
Tot 25 km/u
Als je een e-bike bestuurt die maximum 25 km/u kan halen, dan moet je de regels volgen voor de bromfietsen klasse A: helm, minimumleeftijd van 16 jaar, nummerplaat via DIV en een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering.
Tot 45 km/u
Een e-bike met maximumsnelheid tot 45 km/u telt voor de wet als een bromfiets klasse B. Dezelfde regels gelden als bij de speed pedelec die 45 km/u kan halen: helmplicht, minimum rijbewijs AM/minimum 16 jaar oud zijn, aanvragen van een nummerplaat via DIV.
OPGELET: voor deze e-bike is een bromfietsverzekering wél verplicht.
Sneller dan 45 km/u
Deze e-bikes zijn verboden op de openbare weg.
Andere regels
Het is duidelijk dat de ‘elektrische fiets’ in veel gevallen door de wet eerder als een bromfiets wordt gezien. Let dus goed op dat je de correcte regels naleeft! Dat geldt trouwens ook voor het gebruik van alcohol in combinatie met je elektrische fiets: een absolute no-go. (Met de gewone fiets eigenlijk ook).
Zowel de ‘speed pedelec’ als de ‘e-bike’ moeten verplicht een nummerplaat hebben. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je bij een snelheidsovertreding ook sneller geïdentificeerd kan worden.
Overtreding begaan?
Toch tegen de lamp gefietst? Neem gerust een kijkje op onze pagina Verkeers- en Aansprakelijkeidsrecht! Wij kunnen je o.a. verder helpen met:
- Burgerlijke partijstelling in verkeerszaken
- Politierechtbank (veroorzaken verkeersongeval)
- Burgerlijke aansprakelijkheid
Vragen of een specifiek geval? Aarzel niet om contact op te nemen.