Menu

Het was in november 2018 overal in het nieuws: het Hof van Beroep in Brussel had beslist dat Koning Albert II dan toch een DNA-staal moest afleveren in de zaak over de vaderschapsbetwisting van Delphine Boël. Dit op verzoek van Delphine Boël, die al jaren probeerde te bewijzen dat Albert haar biologische vader is.  Met de uitslag van de test kwam in januari 2020 eindelijk een einde aan de saga die de vaderschapsbetwisting de afgelopen jaren werd. Koning Albert II verkondigde officieel dat hij de biologische vader van Delphine is.

Maar kan dat wel zomaar?

Kan je een opgelegde DNA-test weigeren in een vaderschapsbetwisting?

In principe wel. Een persoon kan niet verplicht worden om een deskundigenonderzoek op zijn persoon, zoals een DNA-onderzoek, te ondergaan.

Maar in deze zaak kon de Rechter de weigering dan wel beschouwen als een feitelijk vermoeden dat Albert wel degelijk de vader is. Natuurlijk is enkel weigeren om DNA af te staan niet genoeg om die conclusie te trekken. Maar aan de hand van de andere elementen die in deze zaak meespelen (bv. de buitenechtelijke affaire die Boël’s moeder met de koning had) is er wel een realistisch vermoeden dat de koning de vader is van de papier maché kunstenares.

Kon Albert hier nog tegen in beroep gaan?

Neen. Aangezien Delphine Boël tegen de vorige beslissing van de rechtbank in beroep ging (klik hier om onze blogpost daarover te lezen), was dit een uitspraak in de beroepsprocedure. Daarin kan je niet nog eens in beroep gaan.  Wat de koning wel kon doen is naar Cassatie stappen,  hiervoor heeft hij 3 maanden de tijd.

Kon Cassatie de koning nog helpen?

Dat is niet zo zeker. Een cassatieberoep is enkel mogelijk als er fouten zouden zijn begaan in de procedure of als er wetten geschonden zouden zijn. Dit heeft dus niets te zien met de inhoud van de zaak.

Eventueel kon het leger aan advocaten van de koning nog een beroep doen op het bezit van staat. Dit principe staat vandaag de dag nog steeds in onze wet, hoewel het Grondwettelijk Hof reeds eerder heeft beslist dat dit principe niet doorslaggevend mag zijn.

Lees ook:

Vaderschapsbetwisting en bezit van vader staat

UPDATE: DNA – test bleek doorslaggevend

Na de uitslag van de DNA-test gaf koning gaf Albert II op 28 januari 2019 in een officiele verklaring toe dat hij de biologische vader is van Delphine Boël.

Vragen over vaderschapsbetwisting?

Meer informatie over hoe wij je kunnen helpen met de procedure van vaststelling vaderschap of vaderschapsbetwisting?

Vaststelling vaderschap en vaderschapsbetwisting

Ook voor andere vragen over dit thema kan je steeds terecht bij ons team Familierecht.