Menu

Weg met de stempel van “gescheiden”?

Mensen die een scheiding achter de rug hebben, worden daar onherroepelijk mee geconfronteerd op officiële documenten. In de registers van de overheid staat hun burgerlijke staat dan namelijk op “gescheiden”.  Dat roept bij veel mensen onaangename of ronduit pijnlijke herinneringen op. Want laat ons eerlijk zijn, eens je dat hoofdstuk afgesloten hebt, wil je er ook liever niet meer nodeloos mee geconfronteerd te worden. Bovendien ervaren veel mensen die status van “gescheiden” ook als een echte stempel, een hokje waar ze eigenlijk niet willen in geplaatst worden.

Voor deze mensen is er nu een oplossing.

Burgerlijke staat wijzigen naar “ongehuwd”

Sinds 2019 is hetwettelijk toegelaten om je burgerlijke staat van “gescheiden” om te laten zetten naar “ongehuwd”. Zo worden officiële documenten geen onaangename walk down memory lane. Uiteraard is de wijziging een keuze die je zelf mag maken, geen verplichting.

Dit zou overigens niet enkel mogelijk zijn voor mensen met pijnlijke herinnering aan een scheiding, maar bijvoorbeeld ook voor mensen wiens partner overleden is. De verandering kan een stap zijn in het verwerkingsproces. Ook in dit geval gaat het om een keuze die weduwen of weduwnaars vrij staat.

In de wet staat wel uitdrukkelijk dat er nog een lijst met officiële documenten zal volgen, waarop  de werkelijke burgerlijke staat wel nog moet vermeld staan. Deze lijst werd voorlopig nog niet gepubliceerd.

Wij volgen dit alvast voor je op en houden je op de hoogte als het effectief zo ver is.

Meer weten?

Lees er hier meer over.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig bij het wijzigen van je burgerlijke staat? Dan kunnen wij je daarbij helpen.

Verbetering akte burgerlijke stand

Wij kunnen je ook adviseren of begeleiden over een scheiding. Neem gerust al een kijkje op deze productpagina’s:

(V)Echtscheiding

Echtscheiding onderlinge toestemming

Heb je een specifieke vraag of wens je meer informatie, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.