Burgerlijke staat gescheiden of liever veranderen naar ongehuwd?
Menu

Weg met de stempel van “gescheiden”?

Mensen die een scheiding achter de rug hebben, worden daar onherroepelijk mee geconfronteerd op officiële documenten. In de registers van de overheid staat hun burgerlijke staat namelijk op “gescheiden”.  Dat roept bij veel mensen onaangename of ronduit pijnlijke herinneringen op. Want laat ons eerlijk zijn, eens je dat hoofdstuk afgesloten hebt, wil je er ook liever niet meer nodeloos mee geconfronteerd te worden. Bovendien ervaren veel mensen die status van “gescheiden” ook als een echte stempel, een hokje waar ze eigenlijk niet willen in geplaatst worden.

Voor deze mensen is er nu een oplossing in de maak.

Burgerlijke staat wijzigen naar “ongehuwd”?

Een nieuw wetsvoorstel zou je toelaten om je burgerlijke staat van “gescheiden” om te laten zetten naar “ongehuwd”. Zo worden officiële documenten geen onaangename walk down memory lane meer. Uiteraard is de wijziging een keuze die je zelf mag maken, geen verplichting.

Dit zou overigens niet enkel mogelijk zijn voor mensen met pijnlijke herinnering aan een scheiding, maar bijvoorbeeld ook voor mensen wiens partner overleden is. De verandering kan een stap zijn in het verwerkingsproces. Ook in dit geval gaat het om een keuze die weduwen of weduwnaars vrij zou staan.

Het voorstel werd op 20 maart al goedgekeurd in het Parlement.  Maar dat wil nog niet zeggen dat al zover is. Dus hou je nog even in voor je naar de stadsdiensten rent om deze aanvraag te doen : het is nog maar een wetsvoorstel en nog geen officiële wet. Nog even geduld uitoefenen dus.

Wij volgen dit alvast voor je op en houden je op de hoogte als het effectief zo ver is.

Meer weten?

Lees er hier meer over.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen of hulp nodig bij het wijzigen van je burgerlijke staat? Dan kunnen wij je daarbij helpen.

Verbetering akte burgerlijke stand

Wij kunnen je ook adviseren of begeleiden over een scheiding. Neem gerust al een kijkje op deze productpagina’s:

(V)Echtscheiding

Echtscheiding onderlinge toestemming

Heb je een specifieke vraag of wens je meer informatie, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.