Menu

Sluit het net zich rond omstreden luchtvaartmaatschappij Ryanair? Op 8 februari 2019 sprak het Hof van Cassatie in België zich vernietigend uit over hun algemene voorwaarden. Daarbij ging het specifiek over de clausule waarin staat dat schadevergoedingen enkel in Ierland kunnen gevorderd worden.

algemene voorwaarden Ryanair zijn onwettig volgens Cassatie

Het handige achterpoortje

In ons land lopen duizenden schadeclaims tegen Ryanair. Die lopen echter altijd vast op deze beruchte clausule in hun algemene voorwaarden . De luchtvaartmaatschappij haalt zo ter verdediging aan dat zij schadeclaims helemaal niet betwisten. Passagiers moeten gewoon maar naar Ierland gaan. Een zeer handig achterpoortje, want uiteraard reist bijna niemand voor de “kleine” som van bijvoorbeeld 250 euro helemaal naar daar.

Toen de Brusselse Ondernemingsrechtbank in 2018 Ryanair op dit punt gelijk gaf, was de maat vol voor online claim agency Happy Flights. Bijgestaan door  De Groote – De Man tekenden ze cassatieberoep aan.

(Dit is niet de eerste keer dat de luchtvaartmaatschappij in opspraak komt omwille van bewuste misleiding van passagiers over hun rechten: klik hier om meer te lezen)

Happy Flights vs Ryanair

Het standpunt van Happy Flights is duidelijk: de algemene voorwaarden van Ryanair zijn strijdig met zowat alle bestaande regels van het Europese consumentenrecht. Je hoeft bovendien ook geen juridisch expert te zijn om te weten dat het niet klopt dat een Belgische passagier die met een fikse vertraging van Charleroi naar Milaan vliegt, eerst naar Ierland zou moeten om een schadevergoeding te vorderen.

Bovendien kan het toelaten van dit soort achterpoortjes ook grote gevolgen hebben. Op die manier kan elke luchtvaartmaatschappij in hun algemene voorwaarden zetten dat schadeclaims pakweg via de rechtbank in Timboektoe moeten.

Het oordeel van Cassatie: het keerpunt

In het arrest van het Hof van Cassatie kregen onze advocaten gelijk: de clausule is oneerlijk en bijgevolg nietig. Het Hof oordeelde dat niet enkel op basis van het Europese recht, maar ook op basis van het Ierse recht (dat een omzetting is van de Europese richtlijn over de onrechtmatige bedingen) (Lees: Ierse wet Nr. 27/1995)

Dit arrest van het Hof van Cassatie is belangrijk. Het is wat men noemt een principe arrest aangezien het de eerste keer is in Europa dat een nationaal Hooggerechtshof uitspraak doet over de geldigheid van de algemene voorwaarden van Ryanair. Dit arrest kan dan ook een cruciaal keerpunt betekenen, omdat het een duidelijk standpunt inneemt in een discussiepunt dat al jaren aansleept voor talloze nationale Europese rechtbanken.

algemene voorwaarden Ryanair onwettig volgens Hof van Cassatie

Meer over het arrest van 8 februari? Lees meer:

Wat nu?

Betekent dit dat Ryanair binnenkort niet meer zal kunnen ontsnappen aan het betalen van schadevergoedingen? De luchtvaartmaatschappij van Michael O’Leary geeft zich niet zo snel gewonnen. Ondanks het bijzonder duidelijk arrest van het Hof van Cassatie weigert Ryanair op vandaag nog steeds vrijwillig duizenden gedupeerde passagiers uit te betalen. Daarbij blijven ze zich baseren op de bewuste clausule in hun algemene voorwaarden.

Het zal nu afwachten zijn tot nationale rechters definitief komaf maken met de houding van Ryanair en die eindelijk de Europese wetten begint te respecteren.

Lees ook:

Vragen?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of specifiek over schadevergoedingen?

Aarzel niet om contact op te nemen.