Menu

De cijfers liegen er niet om. Circa 40% van de huwelijken eindigen in een echtscheiding (kijk hier maar). Maar niet alle scheidingen verlopen hetzelfde. Als je besluit om uit elkaar te gaan, moet je eigenlijk de afweging maken hoe je deze echtscheiding wilt.

In grote lijnen zijn er in België 2 mogelijkheden :

  1. Zelf een procedure opstarten voor de Familierechtbank
  2. Samen een echtscheiding met onderlinge toestemming opstarten, ook gekend als ‘EOT‘

De EOT is eigenlijk een procedure nadat jij en je toekomstige ex-partner een overeenkomst hebben bereikt over alles wat er moet geregeld en verdeeld worden als jullie zonder elkaar verdergaan.

Niet toevallig kiezen koppels die uit elkaar gaan steeds vaker voor deze vorm van scheiden. De EOT heeft namelijk verschillende voordelen die een (v)echtscheidingsprocedure niet biedt.

Ontdek hieronder de 5 voornaamste voordelen van een EOT:

1. Het is de snelste manier om te scheiden

Eens je een akkoord hebt bereikt met je partner over alles wat te regelen valt, dan kan de verdere afwikkeling van de scheiding vrij snel verlopen. Hier wringt soms wel het schoentje, want we bedoelen echt een akkoord over alles: de kinderen, de verdeling van wat jullie gemeenschappelijk bezitten, eventueel onderhoudsgeld,… Een discussie over dat ene schilderij waar jullie allebei gek op zijn, verhindert een EOT.

Bij een EOT gebeurt de scheiding quasi onmiddellijk. Dit in tegenstelling tot een procedure voor de Rechtbank waarbij je moet aantonen dat je ofwel 1 jaar feitelijk gescheiden leeft, ofwel na akkoord na 3 maanden uit de echt kan scheiden.

Ongeveer anderhalve maand nadat een verzoekschrift EOT is neergelegd, kan er al een vonnis volgen. En daarmee is de kous dan af.  En jullie van elkaar.

 Voor EOT moeten jullie een overeenkomst hebben over alle verdelingen en regeling om uit elkaar te gaan

2. Het is de goedkoopste manier om te scheiden

Voordeel 1. brengt natuurlijk ook voordeel 2. met zich mee.  Advocaten zijn dure vogels, dat weten we. Een snellere afhandeling betekent minder uren werk voor je advocaat en voor jou dus ook voor een lager kostenplaatje op het einde van de rit.

3. Het is de meest ‘volwassen’ manier om te scheiden

Maar al te vaak draait een procedure voor de Rechtbank uit in niets minder dan een echte vechtscheiding. De modder vliegt daarbij rijkelijk in het rond. Geen van beide partijen wil immers ‘verliezen’ en elk wil de Rechter eens haarfijn uitleggen hoe hun ex-man / -vrouw nooit vroeg thuis was van het werk, geen tijd had voor de kinderen, emotioneel labiel is, enz.

Een EOT verloopt rustiger en minder als een strijd. Er wordt vooral gestreefd naar een compromis waar beide partijen mee kunnen leven alvorens elk zijn eigen weg gaat. Geen vuile was dus, maar een poging om zo respectvol mogelijk de relatie te beëindigen.

4. Het is de meest discrete manier om te scheiden

Een echtscheiding met onderlinge overeenstemming verloopt sinds 1 september 2018 volledig schriftelijk. Je hoeft dus niet meer te verschijnen op een zitting, waar je met 30 anderen je beurt moet afwachten (met het risico om uitgerekend dan de buurman of die oude jeugdvriendin tegen het lijf te lopen…)

Ook voor bekendere koppels is de EOT een manier om in alle discretie hun korte huwelijk stopzetten.

een EOT verloopt in principe volledig schriftelijk

Opgelet, er zijn wel uitzonderingen waarbij de Rechter toch kan verzoeken om even naar de Rechtbank te komen. Maar in de praktijk komt dit zelden voor. Uit navraag van ons kantoor blijkt dat dit bijvoorbeeld bij de Gentse Familierechtbank nog niet is voorgevallen sinds de nieuwe wet in werking is getreden.

(Lees ook: Niet meer naar de rechtbank om te scheiden)

5. Het is de meest kindvriendelijke manier om te scheiden

Alle eerder opgesomde voordelen, zorgen er ook voor dat een scheiding via EOT minder impact heeft op de kinderen. Het is algemeen geweten dat het scheidingsproces best zo vredig mogelijk verloopt voor de rest van het gezin. Een emotionele vechtscheiding die blijft aanslepen voor de rechtbank betekent voor kinderen een bijzonder lange, stressvolle periode.

Wanneer je echter als ouders kiest voor een EOT en samen een regeling uitwerkt, neem je die stressfactor voor een stuk weg. Bovendien zorgt een compromis tussen jullie er ook voor dat niemand achterblijft met het gevoel volledig benadeeld te zijn. Daarbij staat dialoog ook toe dat je samen heel creatief een verblijfsregeling kan uitwerken die echt op maat is van iedereen in het gezin. Bijvoorbeeld een regeling waarbij er rekening wordt gehouden met de hobby’s van de kinderen, of specifieke werkuren,…

(Een regeling voor de kinderen uitwerken? Lees dan zeker: ‘Buitengewone kosten voor je kind: wat telt en wat niet?’)

Begrijp ons niet verkeerd, een echtscheiding heeft nu eenmaal altijd een niet te onderschatten impact op de kinderen. Maar als je die pijnlijke ervaring voor hen zoveel mogelijk wil beperken, dan is een EOT zeker te overwegen.

een EOT is de meest kindvriendelijke manier om te scheiden

Scheiden? Wij kunnen helpen

Om zeker te zijn dat de regeling met je partner ook in jouw belang is, doe je best beroep op een advocaat. Want ook advocaten kunnen perfect een echtscheiding met onderlinge toestemming voor jou uitwerken. Wordt het toch een scheidingsprocedure voor de rechtbank? Dan kunnen onze experts je uiteraard ook bijstaan.

Klik hieronder om naar onze specifieke diensten te gaan: