Menu

Een kind  mag vanaf 12 jaar niet zelf kiezen tussen z’n ouders of bij welke ouder ze (meer of minder) verblijven na de scheiding. De mythe dat een kind vanaf 12 jaar bij een scheiding wel die keuze krijgt is nogal kort door de bocht. Kinderen kunnen vanaf die leeftijd wel gehoord worden in de rechtbank, maar dat wil niet zeggen dat de rechter daarom zonder meer de beslissing van het kind volgt.

In deze video legt experte Familierecht Ellen Moreau uit hoe het juist zit:

Wanneer wordt de mening van het kind gevraagd bij een scheiding?

Kinderen worden niet altijd gehoord in de rechtbank wanneer hun ouders scheiden. Enkel wanneer de ouders het zelf niet eens raken over de verblijfsregeling en de rechter een oordeel zal moeten vellen. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen in zo’n geval een uitnodiging.

Brief met uitnodiging

Wanneer scheidende ouders het onderling niet eens raken over de verblijfsregeling van hun kind is de rechter verplicht om de kinderen uit te nodigen voor een gesprek zodra ze 12 jaar zijn. Die uitnodiging bestaat uit een brief van de rechter om hem/haar uit te nodigen. Dit is een hoorrecht, geen hoorplicht. Een minderjarige mag altijd weigeren om op deze uitnodiging in te gaan.

Wat wilt de rechter van het kind horen?

De rechter wil weten wat het kind zelf wilt. En waarom het dat wilt. Stel nu dat tijdens het gesprek duidelijk naar boven komt dat het kind het liefst bij papa (of mama) is, dan zal de rechter steeds proberen nagaan waarom dat zo is.

Is dit omdat papa elke dag frietjes, chips en cola voorschotelt?

Is er bij mama geen Playstation thuis?

Of heeft het kind een veel hechtere band met papa?

Afhankelijk van de motivatie van het kind, zal de rechter dus meer gewicht hangen aan deze verklaring. De emotionele band van het kind zal bijvoorbeeld belangrijker zijn dan de aanwezigheid van speelgoed.

Ook de leeftijd van de minderjarige speelt een rol. Een jongere van 17 jaar die niet zo graag bij zijn moeder wil wonen om een bepaalde reden (minder vrienden in de buurt, moeder woont in een landelijk dorp en zijn er weinig uitgaansmogelijkheden….), zal al moeilijker gedwongen kunnen worden om dan toch lange aaneensluitende periodes bij zijn moeder te verblijven.

Ook de woonplaats van beide ouders is uiteraard belangrijk voor de kindregeling.  Als beide ouders ver van elkaar wonen dan is een week-week regeling praktisch gezien geen optie, zelfs al wilt het kind dit wel.

Wat als mijn kind iets verklaart wat door mijn ex is opgestookt?

In het gesprek met het kind zal de rechter proberen te achterhalen wat de beweegredenen van het kind zijn om een bepaalde mening te uiten. Zeker als het om een uitgesproken mening gaat. De rechter zal daarbij ook proberen te achterhalen of het om een voorgekauwde verklaring van moeder of vader gaat.

Wat als mijn (ex)partner ons kind niet naar de rechtbank brengt?

Wilt je kind met de rechter spreken, maar heeft je ex geweigerd om hem/haar naar de afspraak in de rechtbank te brengen? Dan kan je vragen aan de rechter om opnieuw een uitnodiging te sturen, dit keer op een moment dat jullie kind bij jou verblijft. Dan kan je tijdens die periode je kind toch naar de rechtbank brengen voor het gesprek.

Conclusie

Heeft een kind van 12 jaar inspraak ? Ja.

Beslist het kind zelf of is zijn mening doorslaggevend? Neen.

Vragen hierover?

Aarzel niet om onze experts Familierecht te contacteren

Contact

Wij kunnen je ook bijstaan in een juridisch sluitend voorstel voor de kindregeling

Vastleggen kindregeling

DGDM Youtube kanaal

Wil je meer video’s zien die bepaalde zaken uit het familierecht toegankelijk uitleggen? Neem dan een kijkje op ons Youtube kanaal!

Ontdek meer video’s op Youtube

Ook interessant: