Menu

Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, is het regelmatig een twistpunt op wiens adres de kinderen zullen ingeschreven worden. Heel vaak is dit voor de ouders voornamelijk psychologisch een belangrijke beslissing.

Wanneer de kinderen na de scheiding voornamelijk bij één van de ouders verblijven (zoals bv. in een klassieke weekendregeling), is het uiteraard evident dat de kinderen worden ingeschreven op het adres waar zij het meest verblijven. Maar heel vaak is er na een scheiding een week – weekregeling voor de kinderen. In dat geval is de keuze voor het officiële adres al minder voor de hand liggend.

Kan een kind twee officiële adressen hebben?

Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.

Hoe een tweede adres voor je kind registreren?

Om een tweede verblijfplaats te laten opnemen in het bevolkingsregister moet je een aanvraag doen bij de Dienst Bevolking van de gemeente waar je kind is ingeschreven.  Zij zijn namelijk de enige dienst die praktisch aanpassingen kan doen aan het register van de kinderen. Je hoeft geen andere juridische stappen te ondernemen of andere partijen in te schakelen.

Zijn er belangrijke gevolgen?

Het is niet de bedoeling om via deze vermelding bijkomende socio-economische of fiscale rechten toe te kennen aan het kind of aan de ouder. Deze vermelding heeft dan ook geen fiscale of juridische gevolgen.

Waarom dan een tweede verblijfplaats laten registreren?

Het kan handig zijn wanneer beide ouders in een andere gemeente wonen. Het gemeentebestuur van het tweede adres weet dan dat het kind voor bepaalde tijd in hun gemeente verblijft. Zo kunnen de kinderen tijdens het verblijf bij mama/papa ook genieten van de voordelen die sommige gemeentes aan hun inwoners bieden. Denk bijvoorbeeld aan bewonerstarieven voor het zwembad of de sportclub.

Een andere reden is veiligheid. Stel dat de hulpdiensten ooit ter plaatse moeten komen, dan weten zij dat er eventueel ook nog een kind op het adres verblijft.

Vragen?

Heb je hier nog vragen over of kan je hulp gebruiken bij de regeling voor jullie kinderen?

Neem ook hier gerust een kijkje:

Of neem contact met ons op. Wij kunnen je vast helpen.

Ook interessant: