Toestemmingsformulier reizen met kind naar het buitenland
9 augustus 2019
Gescheiden ouders die met hun minderjarige kind(eren) naar het buitenland reizen, regelen best schriftelijke toestemming van de andere ouder. Bij een vliegreis of een bestemming buiten de Europese grenzen zijn er controles van identiteits- en reisdocumenten. Als je alleen met een minderjarige reist, heb je een ondertekende reistoelating nodig van de niet-meereizende ouder(s) om te bewijzen dat het niet om kidnapping gaat. Dit formulier moet ook afgestempeld en geldig verklaard zijn op het gemeentehuis waar het kind is ingeschreven. Het reistoelatingsdocument kan je ook gebruiken als het kind alleen reist of met andere volwassenen dan de ouders reist.
Is een reistoelating verplicht om te reizen met een kind?
Toestemming om alleen te reizen met een kind naar het buitenland is niet verplicht door de wet. Maar het wordt wel sterk aangeraden door de overheid, omdat de cijfers van parentale ontvoering nog ieder jaar stijgen. Bij grenscontroles kan het daarom verdacht overkomen als een kind vergezeld wordt van slechts één ouder (of een volwassene die niet de ouder is). Discussies ergens aan de douane in het verre buitenland kan je op zo’n moment vermijden met een officieel toestemmingsdocument.
Om de verontrustende stijging van ouderontvoering aan te pakken, is er intussen ook een nieuwe wet, maar die is nog niet in werking.
Meer weten? Lees hier over de nieuwe wet tegen parentale ontvoering.
Voordelen van een toestemmingsformulier
Er zijn meerdere voordelen. Zoals gezegd, kan je met een officiële reistoelating problemen vermijden bij controles in het buitenland.
Maar de voordelen zijn niet alleen voor de ouder die wil reizen met het kind. De niet-meereizende ouder heeft zelf ook een versie van het document dat ze ondertekend hebben. Daarin staan de concrete gegevens van de reis (bestemming, reisduur, etc) vermeld. Van zodra de verblijfsduur zonder toelating overschreden wordt, kan deze ouder met het document een spoedprocedure opstarten via de familierechtbank. De rechter kan het kind, en de volwassene die het kind achterhoudt, vervolgens laten seinen. De overheidsdiensten, diplomatieke en consulaire posten in het buitenland zullen dan meewerken om het kind op te halen.
Naast de snelle handeling bij ontvoering kan zo’n reistoelating ook bepaalde andere familierechtelijke discussies voorkomen over de vakantie die jij of je ex gepland heeft.
Wij raden aan om altijd een reistoelating te regelen als je een eenoudervakantie gepland hebt of als je kind met een andere volwassene naar het buitenland reist. Zelfs wanneer er geen vrees is voor ontvoering.
Welke informatie staat er op een toestemming om te reizen met een kind?
- de gegevens van het kind (naam, geboortedatum, adres, enz)
- de gegevens van de begeleidende ouder, andere volwassene of organisatie
- gegevens van de niet-meereizende ouder(s)
- de locatie en de duur van het verblijf in het buitenland
- handtekening van de niet-meereizende ouder (s)
- handtekening van de gemeente
TIP: Als het kind en de meereizende ouder niet dezelfde familienaam hebben, is het best om ook een kopie van de geboorteakte mee te nemen om de verwantschapsband te bewijzen.
Formulier toestemming reizen met kind naar buitenland
Het formulier is niet wettelijk verplicht, dus je zal dit niet op de website van elke gemeente terugvinden. Onze experts hebben daarom een toestemmingsformulier opgesteld dat wettelijk volledig in orde is. Dit exemplaar kan je invullen en meenemen naar de gemeente waar het kind geregistreerd is, om het te laten afstempelen.
Download template toestemmingsformulier
Vragen hierover?
Als je hierover nog vragen hebt, laat het ons weten via contact.
Heb je een andere vraag i.v.m. personen- of familierecht? Neem een kijkje op onze expertisepagina, wij kunnen je vast helpen.
Ook interessant voor jou
Nieuwe wet bestrijdt parentale ontvoering